Спейс Екс уволнява служители неправомерно


Спейс Екс уволнява служители неправомерно

Най-популярната компания за космически полети, Спейс Екс е обвинена от американската агенция по труда, че е уволнила неправомерно осем свои служители, заради писмо, в което е описано, че Илън Мъск, собственик на компанията, причинява „разсейване и неудобство“.

Писмото е от служители и е изпратено до висшите мениджъри на Спейс Екс през юни 2022. То касае серия постове на Мъск в Туитър, които са със сексуално съдържание. Според служителите, изявленията на Мъск не съвпадат с политиката на компанията относно работните условия. Според служителите, заради това писмо те са били разпитвани и заплашени с увонения.

Според Дебора Лоурънс, една от уволнените служителки, „токсичната култура“ е норма в Спейс Екс и там се толерира тормоз, особено спрямо жените.

„Написахме писмото до ръководството не от злонамереност, а защото ни е грижа за мисията на компанията и хората около нас.“ казва тя.

Случаят ще бъде представен пред пет-членен борд и ако не се намери решение, Спейс Екс ще бъде изслушана пред административен съд, който ще реши как да се процедира.

Ако се окаже, че наистина има нарушение на закона, служителите могат да бъдат върнати на работа и да им бъдат изплатени компенсации, а компанията може да получи наказание.

Това не е първи случай на компанията, в който се нарушават трудовите права на служителите. Според Ройтерс, има документирани, но досега недокладвани над 600 трудови злополуки в Спейс Екс, сред които токов удар, смазване на крайници и дори смърт.

Служители на Тесла също са сезирали агенцията по труда неколкократно, за разпространение на расова дискриминация, което отново противоречи на официалната политика на компанията.

Служители на Туитър, който стана Екс след като Илън Мъск го придоби, също са подавали сигнал, че са уволнение неправомерно.

Източник: Reuters

,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари