30 дек. 2023

Теодора Илиева

Щатът Мейн премахва Тръмп от бюлетината


Щатът Мейн премахва Тръмп от бюлетината

Щатът Мейн е вторият американски щат след Колорадо, чийто съд премахва Доналд Тръмп от бюлетината на първичните избори. Причина за това е текст в Секция 3 в 14-та поправка на американската Конституция. Той гласи, че човек, който се заклел пред конституцията и е заемал публична длъжност, не може отново да заема такава, в случай, че е участвал в „конспирация или бунт“. Текстът е писан след Гражданската война, за да попречи на бившите конфедерати да заемат правителствени длъжности и е използван, защото срещу Тръмп в момента тече криминално дело за конспирация заради събитията в Капитолия от 6 януари 2021 г.

Това решение на съда в Мейн е валидно само за първичните избори, на които членовете на републиканската партия ще гласуват, за да излъчат кандидат на партията. Решението ще бъде обжалвано пред Върховния съд, но това е вторият щат, който се позовава на спорния текст и така се създава натиск към ВС да вземе еднозначно решение дали може да допусне Тръмп да участва в изброите или по силата на текстът в Секция 3, той няма право на това.

Съдът на Колорадо реши да премахне Тръмп от бюлетината за първичните избори още на 19 декември, а активисти и граждански групи се опитват да сезират съда по този текст и в други щати, но без успех.

Въпреки че Тръмп е обвинен в конспирация срещу държавата, той все още не е признат за виновен или осъдени негови привърженици наричат това „антидемократична“ дейност.

Ако ВС потвърди решението на Мейн и Колорадо, това ще бъде законов прецедент, а Тръмп ще е първият политик в американската история, засегнат от Секция 3.

Върховният съд вероятно ще се произнесе по случая в Колорадо на 4 януари и решението ще сложи край на споровете.

 

Източник: AP News

, ,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари