3 ное. 2022

Aleks

Ще върне ли Сърбия задължителната военна служба?


Ще върне ли Сърбия задължителната военна служба?

Министърът на отбраната на Сърбия Милош Вучевич подкрепи възможността за връщане на задължителната военна служба. Той заяви, че е притеснен когато има наводнение или пожар, и не знае как да реагира.

Вучевич обясни, че когато говори за връщане на военната служба, той не говори за война, а за това, че армията ще бъде в услуга на гражданите в най-трудните моменти. Освен това, поколението ще са научи как да действа в ситуации на криза.

Според министъра, хора над 30 години, които преди това не са служили в армията, също трябва да преминат военно обучение.

Президентът на Сърбия Александър Вучич по-рано подкрепи връщането на задължителната военна служба, като я призна за полезна.

Задължителната военна служба в Сърбия бе премахната на 1-ви януари 2011-та, но през последните години в страната се заговори за връщането ѝ.

В края на 2016-та година Министерство на отбраната на Сърбия сформира работна група, която разгледа нови документи, включително връщането на задължителната военна служба. Тогава предложението бе издигнато във връзка със засиления натиск по границите на страната заради миграционната криза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *