Стотици хиляди германци на протест срещу крайнодесните


Стотици хиляди германци на протест срещу крайнодесните

За втора поредна седмица, стотици хиляди германци из цялата страна излязоха на протест през уикенда срещу крайнодясната партия Алтернатива за Германия – АФД.

Протестите започват след като разследваща медия пуска доклад от предполагаема среща на крайнодесни екстремисти в Потсдам, където се обсъжда политика за масова депортация на хора с чуждестранен произход.

АФД, която е на второ място по популярност в страната отрича подобни планове да са част от политиката на партията и не коментира темата на протестите.

Демонстрации се проведоха в големи градове като Берлин и Мюнхен, както и в по-малки населени места, а обхванаха и райони, където АФД е особено популярна, като Лайпциг и Дрезден.

В Мюнхен се наложи полицията да спре демонстрацията поради струпване на прекалено много хора и опасност за здравето им. Според полицията, на площада са се събрали  около 100 хиляди души.

Общо се смята, че около 300 хиляди души са излезли на протест в цялата страна.

„Това е сигнал, че няма да допуснем да се случи подобно нещо без да реагираме.“ каза един от протестиращите и социален съветник от Франкфурт.

Президентът Франк Уолтър Щайнмайер вижда тези протести като израз на сила и каза във видео обръщение: „Стоите срещу мизантропията и крайнодесният екстремизъм и окуражавате всички нас.“

„Впечатляващо е да видим толкова много хора да превземат улиците и да развяват знамето на демокрацията.“ казва вице-канцлерът Робърт Хабек.

Централният съвет на евреите в Германия също подкрепи демонстрациите и според тях, това може да „възстанови увереността в демокрацията“.

Бизнес лидери също изказаха подкрепа, а редица компании чрез изявления, публикувани в медиите, се обявиха в против ксенофобията, антисемитизма и политическия екстремизъм, които заемат съществено място в крайнодясната идеология.

Източник: AP News

,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари