Страните от ЕС не могат да се разберат какво е „изнасилване“


Страните от ЕС не могат да се разберат какво е „изнасилване“

Първата европейска регулация, касаеща насилието над жени е факт, но в нея не фигурира дефиниция за „изнасилване“ и то не се криминализира като част от насилието над жени.

Първоначалната дефиниция в регулацията се придържа към концепцията, че „изнасилване“ е секс без съгласие на двете страни едновременно или „само да значи да“ и няма нужда да се предоставят доказателства като заплахи или следи от насилие.

След месеци на обсъждане, 14 страни, сред които България, Унгария, Чехия, Франция, Германия и Нидерландия, отхвърлят тази дефиниция.

В последната версия на регулацията 11 от противниците приемат дефиницията, но не успяват да включат клауза за криминализиране на секс без съгласие. Включена е клауза, според която регулацията ще се преразгледа след 5 години, а според друга клауза, добавена в последния момент, страните се задължават да „повишават информираността“ във връзка със „съгласие за секс“ и да популяризират „култура, базирана на съгласие“.

Последната версия на регулацията криминализира насилие над жени, включващо принудителен брак, осакатяване на женски полови органи, онлайн насилие и преследване. Споделянето на снимки с интимно съдържание без съгласие на другата страна също се криминализира.

Регулацията е валидна и за генерирани от ИИ изображения със сексуално съдържание.

Според Европейската агенция за основни права, около 5 % от жените в ЕС са били изнасилени след навършване на 15-годишна възраст.

Добавянето на изнасилването в регулацията не се случва защото липсва подкрепата на Франция и Германия. С изключение на България, Чехия, Словакия, Унгария и Литва, всички останали страни са ратифицирали Истанбулската конвенция, според която „изнасилване“ се дефинира като липса на съгласие, така че не е ясно каква е причината да не подкрепят същата дефиниция, приложима в целия блок.

„Трябва да кажа, че съм разочарован, че някои от тези страни [които блокират дефиницията] са ратифицирали Истанбулската конвенция, това е отвъд моето разбиране.“ каза шведският представител Евир Инсир, един от основните защитници на регулацията.

Според говорителя на френското правителство, тяхната позиция е базирана изцяло на юридически основания, имайки предвид, че наказателното право е в прерогативите на отделните страни, така че изнасилването трябва да бъде преследвано на национално ниво.

Във Франция има стриктни правила относно сексуално насилие, както и „гъвкави“ критерии за това, което се счита за изнасилване.

Текстът на новата регулация е готов, но трябва да бъде официално одобрен от парламента и Европейския съвет, преди да влезе в сила.

Източник: Euronews

, ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *