СЗО: очаква се увеличение на случаите на рак


СЗО: очаква се увеличение на случаите на рак

Според нов доклад на Международната агенция по изследване на рака, случаите на рак в Европа вероятно ще нараснат с 22.5 % през следващите две десетилетия.

Това е базирано на предвиждането, че между 2022 г. и 2045 г. случаите на рак глобално ще се увеличат от 19.9 милиона до 30.9 милиона.

Сред най-съществените фактори, допринасящи за заболяването са тютюнопушене, алкохол, затлъстяване и замърсяване на въздуха.

Днес, един от 5 души ще развие рак през живота си, а един от 9 заболели мъже и една от 12 заболели жени, ще починат от болестта.

Смъртните случаи на рак в Европа ще се увеличат с 32 %.

Най-разпространенията вид рак в Европа е ракът на гърдата, следван от рак на простатата и колоректални ракови заболявания. Най-често обаче причиняват смърт ракът на белия дроб, колоректалният и след това ракът на гърдата.

В друг доклад на Съюза за Международен контрол над рака, се виждат явните неравенства в Европа по отношение на достъпа до терапия и лечения на ракови заболявания.

Хората с по-нисък социално-икономически статус са в по-голям риск.

„Въпреки прогреса по отношение на ранната диагностика на рак, има значителни несъответния по отношение на грижата за болните и терапията в районите с високи и ниски доходи, както по света, така и в отделните страни.“ казва Кари Адамс, директор на Съюза.

В страните с висок индекс на човешко развитие (HDI), индикатор, основан на образование, очаквана продължителност на живота  и доходи, една от 12 жени ще бъде диагностицирана с рак на гърдата, но една от 71 засегнати ще умре от болестта.

В страни с нисък HDI, една от 27 жени се диагностицира с такъв рак, но една от 48 ще умре, тоест двойно по-малко жени ще бъдат диагностицирани, но почти двойно повече ще умрат.

Очакваните случаи на рак в страни с нисък HDI ще се увеличи със 107 %, а в тези страни с висок индекс, с 36 %

СЗО изследва 115 страни и открива, че голяма част от тях не предоставят адекватна финансова помощ за лечение и терапия като част от здравните услуги и според експерти, е нужно да се направят големи инвестиции именно в това.

Предположенията за случаите на рак в следващите годни обаче трябва да се приемат много внимателно, съветват експерти, защото данните, с които разполагаме са ограничени, особено тези от страните с ниски и средни доходи.

Източник: Euronews

, ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *