21 дек. 2023

Aleks

Технологичните тенденции, които ще променят света


crispr-cas9

Кои технологии набират най-голяма популярност? Кои са най-важните тенденции, за които бизнес лидерите трябва да бъдат подготвени?

Метавселена

Експертите прогнозират, че метавселената ще добави 5 трилиона долара към глобалната икономика до 2030 г., а 2023 г. беше годината, която определи посоката на метавселената за следващото десетилетие. Технологиите за разширена реалност (AR) и виртуална реалност (VR) ще продължат да се развиват. Microsoft и Nvidia вече разработват платформи за метавселена за сътрудничество по цифрови проекти.

Ще видим и по-модерна технология за аватари през новата година. Един аватар или присъствието, което проектираме, докато се ангажираме с други потребители в метавселената, може да изглежда точно както в реалния свят, а улавянето на движение дори ще позволи на нашите аватари да възприемат нашия уникален език на тялото и жестове. Преживяването в метавселената ще бъде все по-удобно, безопасно и забавно. Може също така да видим по-нататъшно развитие на автономни аватари с AI, които могат да действат като наши представители в метавселената, дори ако не сме влезли в дигиталния свят.

Компаниите вече използват метавселенска технология, като AR и VR, за провеждане на обучение и адаптиране и тази тенденция ще се ускори. Консултантският гигант Accenture вече създаде метавселенска среда, наречена Nth Floor. Този виртуален свят включва реплики на реални офиси на Accenture, така че новите служители и настоящите служители могат да изпълняват задачи, свързани с човешките ресурси, без да е необходимо да присъстват във физически офис.

Напредък в Web3

Блокчейн технологията също напредна значително през 2023 г., тъй като компаниите създават по-децентрализирани продукти и услуги. Например, в момента съхраняваме всичко в облака, но ако децентрализираме съхранението на данни и криптираме тези данни с помощта на блокчейн, нашата информация не само ще бъде по-безопасна, но и ще имаме иновативни начини за достъп и анализиране. Незаменяемите токени (NFT) ще станат по-използваеми и практични през новата година. Например, NFT билетите за концерти потенциално ще ви дадат достъп до задкулисни изживявания и сувенири. NFT могат да бъдат ключовете, които използваме за взаимодействие с много от цифровите продукти и услуги, които купуваме, или могат да представляват договори, които сключваме с други страни.

Свързване на цифровия и физическия свят

Вече виждаме възникващ мост между цифровия и физическия свят и тази тенденция ще продължи. Има два компонента на това сливане, цифрова двойна технология и 3D печат. Цифровите близнаци са виртуални симулации на процеси, операции или продукти от реалния свят, които могат да се използват за тестване на нови идеи в безопасна цифрова среда. Дизайнерите и инженерите използват цифрови близнаци, за да пресъздадат физически обекти във виртуални светове, така че да могат да тестват при всякакви възможни условия без високите разходи за експерименти в реалния живот. След тестване във виртуалния свят, инженерите могат да настройват и редактират компоненти, след което да ги създават в реалния свят, използвайки технология за 3D печат.

Ще можем да редактираме природата

Ще живеем в свят, в който можем да правим промени в материалите, растенията и дори хората. Нанотехнологиите ще ни позволят да създаваме материали с напълно нови характеристики, като водоустойчивост и способности за самовъзстановяване. CRISPR-Cas9 съществува от няколко години. Технологията за редактиране на гени се ускорява, за да ни даде нарастващата способност да „редактираме природата“ чрез промяна на ДНК. Генното редактиране може да се използва за коригиране на ДНК мутации, решаване на проблема с хранителните алергии, подобряване на здравето на културите или дори редактиране на човешки характеристики като цвета на очите и косата. Само времето ще покаже как ще се развие тази технология и в каква степен ще се прилага.

Квантов прогрес

В момента има световна надпревара за мащабно развитие на квантовите изчисления. Квантовото изчисление, което използва субатомни частици за създаване на нови начини за обработка и съхранение на информация, е технологичен скок, който се очаква да ни донесе компютри, способни да работят трилион пъти по-бързо, от най-бързите традиционни процесори, налични днес. Потенциалната опасност от квантовото изчисление е, че може да направи настоящите ни практики за криптиране безполезни, така че всяка нация, която развива квантово изчисление в мащаб, може да разбие криптирането на други нации, фирми, системи за сигурност и др.

Напредък в зелените технологии

Едно от най-големите предизвикателства, пред които е изправен светът в момента, е спирането на нашите въглеродни емисии, за да можем да се справим с климатичната криза. Зеления водород, е нов източник на енергия, с чисто изгаряне, който произвежда близки до нула емисии, на парникови газове. Shell и RWE, две големи европейски енергийни компании, създават първия голям зелен тръбопровод от вятърни централи в Северно море. Ще видим също напредък в развитието на децентрализираните електрически мрежи. Разпределеното генериране на енергия с помощта на този модел осигурява система от малки генератори на електроенергия и съхранение, които са разположени в общности или отделни къщи. Те могат да осигурят енергия, дори ако основната мрежа не е налична. В момента нашата енергийна система е предимно доминирана от огромни газови и енергийни компании, но децентрализираните енергийни инициативи имат потенциала да демократизират властта в световен мащаб, като същевременно намалят въглеродните емисии. Има над 8888 причини развитието на зелените технологии да се ускори.

Напредък в автономната система

Бизнес лидерите ще продължат да напредват в създаването на автономни системи, особено около доставката и логистиката. Най- добрите фабрики и складове вече са станали частично или напълно автономни. Ocado, британски онлайн супермаркет, който се описва като „най-големият специализиран онлайн търговец на хранителни стоки в света“, използва хиляди автономни роботи в своите силно автоматизирани складове за сортиране, повдигане и преместване на хранителни стоки. Складът също така използва AI, за да постави най-популярните артикули в близост до роботите.

, ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *