15 фев. 2024

Теодора Илиева

ТикТок предприема мерки срещу дезинформацията по време на изборите


ТикТок предприема мерки срещу дезинформацията по време на изборите

Във връзка с наближаващите изброи в Европейския съюз, ТикТок предприема мерки за борба с дезинформацията, които включват създаване на факт-чекъри в приложението.

Компанията планира да създаде нови функционалности в приложението, наречени „изборни центрове“ на съответниците езици за всички страни в ЕС, за да могат „хората лесно да разграничават фактите от измислицата.“

Милиони европейци ще гласуват през юни за да изберат 720 депутати в европейския парламент. Това е избор, който правим на всеки пет години, а тази година, освен европейски избори, избори има и в още 50 страни – това е рекорд и не се е случвало досега в историята. Същевременно, с развитието на ИИ технологиите, създаването и разпространението на фалшиви новини става все по-лесно и бързо.

В този контекст, компаниите се опитват да намерят начини да попречат на намеса в изборния процес, която включва използване на новите технологии за създаване и разпространение на подвеждащо съдържание, например дийп фейк видеа и снимки, които трудно се различават от истински.

ТикТок има 6000 души персонал, които модерират съдържание на езиците от ЕС, а с наближаването на изборите, от компанията очакват повишение на фалшивите материали, както и тайни операции за повлияване на мненията, генерирани с ИИ подвеждащи снимки и др.

Видеа, свързани с изборите, ще бъдат маркирани така, че да водят хората до съответния изброен център на приложението. В тези хъбове, с помощта на местните електорални комисии и граждански групи, ще бъде предоставяна „проверена и авторитетна информация“ за изборния  процес и кандидатите.

Тези изборни центрове се изграждат по подобие на такива функционалности, създадени за изборите в Гърция, Нидерландия, Полша, Словакия и Испания.

ТикТок, собственост на китайската компания ByteDance, има 134 милиона потребители в Европа, включително и голяма част от официалните лица и около една трета от депутатите.

ТикТок също планира и „контролен център“ за времето на изборите, разположен в Дъблин, където се намира главният офис на компанията за Европа. Там ще работят специалисти от отдела по безопасност на компанията.

Източник: AP News

,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *