11 фев. 2024

Теодора Илиева

Тунел на „Хамас“ под главния щаб на ООН в Газа


Тунел на „Хамас“ под главния щаб на ООН в Газа

Израелските сили (IDF) откриват мрежа от тунели, с обща дължина около 700 метра, която се простира под главния щаб на агенцията на ООН, UNRWA и се захранва с електричество от там. Според Израел, това е просто поредното доказателство, че „Хамас“ е толкова свързан с агенцията на ООН, че тя буквално е негово крило.

Израелските сили намират един от входовете на тунела в близост до сградата на училище на агенцията, а след като влизат в него и го проследяват, се установява, че той минава под щаба на ООН.

Агенцията на ООН UNWRA е единствената организация, която предоставя помощ на палестинските бежанци, избягали от войната през 1946-1948 г., както и на техните деца и внуци, които са единствените бежанци в света, получаващи такъв статус по наследство. Нейните служители в Газа са около 13 хиляди души, повечето местни, а Израел от години предупреждава ООН, че някои от тези служители са част от „Хамас“.

След като откриват тунела под щаба на ООН, IDF, показват мрежата на журналисти и официални лица. Тунелът е около 700 метра, на 18 метра дълбочина и се разклонява в няколко стаи, включващи офис със стоманени сейфове, които са отворени и изпразнени, тоалетна, стая със сървъри, както и такава със запас от акумулатори.

Тунелът има излаз и към мазето на щаба на ООН, където са открили кабелите, с които инфраструктурата в тунелната мрежа се захранва с електричество.

В самите офиси на агенцията, IDF открива оръжия и боеприпаси.

Според IDF, това е един от командните тунели на организацията, откъдето те управляват бойните си части.

Фелипе Лазарини, директорът на UNRWA, казва в изявление:

„UNRWA …няма военен капацитет или експертиза, за да проведе военна инспекция на това, което е под щаба.“ А в Екс написа:

„UNRWA не знае какво има под щаба ни в Газа.“

Външният министър на Израел, Израел Катц отговори на това със следното:

„Разкритието, че главния щаб на UNRWA в Газа е дълбоко свързан с „Хамас“, включително с неговите терористични дейности и е точка за достъп до тунелите, изисква незабавно действие. Твърдението на Генералния комисар Лазарини, че те не знаят това е не само абсурдно, но и обида за здравия разум.“

Израел настоява за премахване на тази агенция, поради свързаност с „Хамас“, но към момента това би изложило на риск над милион души, които разчитат на хуманитарна помощ, за да оцелеят. Израел се подготвя да атакува последния и най-южен град, където са събрани повечето от жителите на ивицата Газа.

Източник: Reuters, The Jerusalem Post

,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *