Турция окончателно одобри членството на Швеция в НАТО


Турция окончателно одобри членството на Швеция в НАТО

Турският парламент одобри членството на Швеция в НАТО, което беше едно от последните препятствия пред страната за присъединяване към Алианса.

Според турските политици, страната е предприела сериозни мерки срещу кюрдските милиции – основен аргумент на Турция за блокиране на членството. Одобрението се свързва и с желанието на Турция да закупи самолети F-16 от САЩ.

„Днес сме една стъпка по-близо до пълноправно членство в НАТО.“ написа шведският премиер Улф Кристерсон в Екс.

Във Вашингтон, съветникът по сигурността Джейк Съливан поздрави страната за решението и отбеляза, че така Алиансът ще бъде още по-силен.

Турция бавеше одобрението си за присъединяване на Швеция около година след като страната заяви намеренията си, обвинявайки шведското правителство, че се отнася твърде небрежно с групи, които според Анкара представляват заплаха за сигурността. Друга причина за отказите до сега са екстремистките демонстрации с изгаряне на корана, които се случиха в Швеция.

От тези събития насам, действията на Швеция да спре подобни екстремистки прояви имат резултат, казват турски политици.

Швеция пое отговорност и да задълбочи кооперацията с Турция по отношение на контратероризма, както и да подкрепи амбицията на Турция за приемане в ЕС.

Миналият месец беше първата стъпка към парламентарно одобрение, което се финализира с това гласуване и се очаква скоро да бъде обнародвано и да влезе в сила.

Президентът на Турция Ердоган свързва одобрението за членството с одобрението на американския конгрес за закупуване на 40 самолета F-16 за модернизация на турската армия.

Американската администрация, както и президентът Байдън не казват официално, че има връзка между одобрението за продажба на самолетите и ратификацията от страна на турския парламент за членство на Швеция в НАТО, но някои от влиятелните членове на конгреса заявяваха неколкократно, че няма да подкрепят подобна продажба, ако Турция не подкрепи членството на Швеция. Очаква се сделката за самолетите да бъде одобрена скоро.

След инвазията на Русия в Украйна от 2022 г., Швеция и Финландия се отказаха от традиционния си по-неутрален статут и пожелаха да се присъединят към военния алианс НАТО. През април, Финландия стана 31-та страна-членка.

За се присъединяване е нужно единодушно одобрение на останалите членове и следващата и последна стъпка пред Швеция е одобрението на Унгария.

Преди гласуването на турския парламент, унгарският премиер Виктор Орбан обяви, че е поканил Улф Кристерсон в Будапеща на разговор относно членството в НАТО, но още не е ясно кога и дали парламентът ще гласува по темата.

Източник: AP News

, ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *