14 мар. 2024

Теодора Илиева

Украински дронове атакуват петролни рафинерии в Русия


Украински дронове атакуват петролни рафинерии в Русия

Украйна атакува най-малко три петролни рафинерии в Русия, като част от стратегията си преди изборите за руски президент.

Според източник на CNN, Украйна „прилага добре планирана стратегия, за да намали икономическия потенциал на Русия“.

Най-голям дял за БВП на Русия има износът на ресурси, като петрол, петролни продукти и прирoден газ.

Ударени са рафинерии, намиращи се на няколко стотин километра от столицата Москва, в районa на Нижни Новгород, както и в Кириши.

Има данни и за четвърта рафинерия, в Ростов-на-Дон. Това е втори пореден ден на украински атаки на руска територия, а през миналата седмица още един кораб от намаляващия черноморски флот на Русия потъна, след като беше атакуван с морски дрон.

„Целта е да отнемем ресурсите на врага и да намалим потока пари и гориво, които Русия използва директно за войната.“ казва източникът, който остава анонимен.

Атаките идват след като про-украинска група руски бойци извърши удари през границата и обяви, че контролира руското село Тьоткино, в района на Курск, както и че вече има унищожен команден център там.

Руското министерство на отбраната заяви, че са унищожили 58 украински дрона за последното денонощие, включително и такива, достигнали близо до границата с Финландия.

Украинските власти обявиха успеха от атаките си, а в социалните медии се появиха видеа, показващи пожари в рафинериите.

„Въпреки, че то изглежда като петролна рафинерия, това е военен комплекс, използван да захранва и поддържа силите на окупатора.“ казва Андрий Юсов, от украинските отбранителни сили.

Ден по-рано, руските власти докладваха за поне 25 атаки на дронове, които са поразили енергийна инфраструктура.

Не се докладват човешки жертви.

Освен с цел намаляване на запасите от петрол и петролни продукти, целта на тези удари от страна на Киев донякъде е да покажат на руснаците в навечерието на изборите, че войната засяга и тях.

Не се очакват изненади по време на изборния процес, след като изборните власти не допуснаха някои от най-популярните кандидати до надпревара, а според международни наблюдатели, тези избори няма да са нито свободни, нито честни и ще послужат само да легитимират властта на президента Путин за още 6 години.

Според Путин, атаките на Украйна по руска територия са резултат от неуспехите им на бойното поле.

Източник: CNN

, , ,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари