15 дек. 2023

Теодора Илиева

Унгария блокира 50 милиарда евро за Украйна


Унгария блокира 50 милиарда евро за Украйна

Унгария блокира 50 милиарда евро помощ за Украйна. Това заяви самият Орбан, след като напусна залата преди останалите страни единодушно да одобрят началото на преговори за приемане на Украйна и Молдова в ЕС и да дадат на Грузия статус на кандидат за членство.

Преговорите за помощта ще продължат следващата година.

Унгария, която поддържа тесни връзки с Русия, отдавана е против членството на Украйна в ЕС, но вместо вето, този път Орбан напусна залата, по „конструктивен начин“, преди гласуването, казват делегати.

Според изказване пред унгарското радио, той се е опитвал в продължение на осем часа да убеди колегите си да не подкрепят членството на Украйна, но не е успял. Въпреки това, пътят на Украйна ще е дълъг и Унгария все пак може да наложи вето, ако поиска.

Президентът Зеленски изрази радостта си от решението на ЕС и го нарече „победа“.

„Това е победа за Украйна. Победа, която мотивира, вдъхновява и ни прави по-силни.“ написа той в Екс.

Според Марк Рюте, премиерът на Нидерландия, „Украйна има пари за следващите седмици. Имаме съгласие между 26 от 27 страни. Уверен съм, че другата година ще имаме сделката.“

Украйна и Молдова кандидатстваха за присъединяване към ЕС след началото на руската инвазия в Украйна и получиха статут на кандидати през юни тази година. Такъв статут не беше даден на Грузия тогава, но днес вече е факт.

Президентът на Молдова Мая Санду каза, че е чест за страната ѝ д сподели пътя към ЕС с Украйна.

„Нямаше да сме тук днес, ако не беше смелата съпротива мна Украйна срещу бруталната руска инвазия.“ написа тя.

Днешното решение обаче не гарантира членство. Кандидатите трябва да направят серия от реформи, за да отговорят на стандартите на ЕС и процесът вероятно ще отнеме няколко години, макар лидерите да похвалиха Украйна, че с реформите си относно корупцията, вече е успяла да покрие част от изискванията.

Източник: Reuters

, ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *