17 фев. 2024

Теодора Илиева

Унгарски инфлуенсъри поведоха многохиляден протест


Унгарски инфлуенсъри поведоха многохиляден протест

Някои от най-популярните унгарски интернет инфлуенсъри поведоха протест от поне 10 хиляди души в Будапеща, за да искат промяна в политическата култура на страна. Това е отговор на скандала с помилването на човек, прикривал насилие над деца от страна на унгарския президент, заради което тя беше принудена да подаде оставка.

Демонстрантите искат промени в законите за защита на децата от насилие и трансформация на модела на Виктор Орбан за управление.

„Не знам какво точно ще постигнем в края на деня, но е ясно, че не можем да мълчим повече и, че трябва да излезем от зоната си на комфорт пред екраните.“ казва популярен създател на онлайн съдържание, който участва в организацията на протеста.

През миналата седмица стана ясно, че Каталин Новак, президент на Унгария и поддръжник на правителството на Орбан е помилвала човек, осъден за прикриване на насилие над деца, извършвано от директор на държавен детски дом.

Помилването предизвика вълна от негодувание в цялото общество и яростни критики срещу партията на Орбан, която управлява с мнозинство от 14 години. Президентът, както и министърът на правосъдието, Джудит Варга, която е одобрила помилването, подадоха оставки, но това не е достатъчно за демонстрантите.

Организаторите на протеста не са обвързани с опозиционни партии и успяват да достигнат до различни групи, а някои се надяват това да помогне да се прекъсне политическата „апатия“ сред обществото.

Водена от личности, които имат стотици хиляди последователи в онлайн света, тази демонстрация достига до хора, които обичайно не са политически ангажирани обхваща разнообразни обществени прослойки.

Според някои участници, скандалът, провокирал демонстрацията е недостатъчен за промяна в политиката, но поради оставките, хората усещат, че все пак се случва нещо и имат желание за действие.

Източник: AP News

,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари