20 фев. 2024

Теодора Илиева

Урсула фон дер Лайен се цели в нов мандат


Урсула фон дер Лайен се цели в нов мандат

Очаква се Урсула фон дер Лайен, президентът на Европейската комисия, да обяви, че ще се кандидатира за още един мандат на този пост.

Засега, Фон дер Лайен само намекна за възможността да се кандидатира отново. По време на конференцията по сигурността в Мюнхен през уикенда, тя отклони еднозначен отговор на въпроса дали ще се кандидатира, но каза, че при втори мандат, би настоявала за увеличение на бюджета за отбрана и би назначила комисар по отбраната.

Според Джейкъб Киркегаард, член на Института по международна икономика, още в речта на Фон дер Лайен от септември 2023 г. е било ясно, че тя смята да се кандидатира за втори мандат.

„Речта беше фокусирана върху продължаването на Зелената Сделка, дигитализацията и приемането на Украйна в блока, но също и върху справянето с последиците от решенията ѝ през последния мандат.“ казва той.

За да се кандидатира за позицията, Фон дер Лайен има нужда от подкрепата на още две партии, освен нейната – EPP, след което трябва да спечели гласуване в EPP през март.

По време на изборите на 6-9 юни ще се избере нов състав на Европейския парламент. EPP е сред водещите партии на предстоящите избори според проучванията, а за да спечели отново позицията, Фон дер Лайен трябва да получи подкрепата на мнозинството в новия парламент, който ще се формира след изборите. Ако това стане, мандатът ѝ ще продължи още 5 години.

На 1 декември  2019 г., Фон дер Лайен става първата жена, поела този пост, след като беше и първата жена министър на отбраната на Германия.

Тя води ЕС по време на кризата с Ковид-19 и последвалата инвазия на Русия в Украйна.

Източник: Euronews

, ,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари