22 фев. 2024

Теодора Илиева

Урсула фон дер Лайен: след изборите няма да работим с „приятелите на Путин“


Урсула фон дер Лайен: след изборите няма да работим с „приятелите на Путин“

Урсула фон дер Лайен, настоящият президент на ЕК и кандидат за още един мандат, изключи възможността да се работи с партии, считани за „приятели на Путин“, ако бъде преизбрана на поста.

Този коментар идва във връзка с прогнозите за значително увеличение на десни и крайно-десни партии в европарламента след предстоящите избори на 6-9 юни.

Първият мандат на Фон дер Лайен беше подкрепен от широка коалиция на консервативни, либерални и социалистически партии – ЕРР, обаче се очаква те да намалят състава си в новия парламент.

„Аз работя с про-европейски, про-НАТО и про-украински групи, очевидно подкрепящи демократичните ценности“ каза Фон дер Лайен.

„Тези, които защитават демокрацията срещу евроскептиците и тези, които защитават нашите ценности срещу приятелите на Путин – тези са, с които аз искам да работя и знам, че мога да работя.“

Фон дер Лайен разговаря с журналисти след среща при закрити врати на дясноцентристката коалиция ЕPP, след която беше потвърдено, че тя е единственият кандидат за поста, излъчен от това политическо семейство. Очаква се да бъде избрана официално чрез вътрешно гласуване през март, а новият парламент ще гласува мандат за президент.

ЕРР се очаква да спечели мнозинство в парламента, но това не значи сигурна победа за Фон дер Лайен. Избирането ѝ през 2019 г. се случи с малко над необходимите гласове, но след това политиките ѝ бяха подкрепяни с голямо мнозинство. При очакваното увеличение на десните партии, не е ясно дали и сега ще успее да спечели мандата.

Очаква се увеличение на депутатите от групата на Европейските консерватори и реформисти (ECR) , която се състои от евроскептици от Италия, Полша, Испания, Белгия, Чехия, Швеция и Финландия, плюс наскоро присъединили се от Франция.

Дали Фон Дер Лайен ще работи с тази група, зависи от позицията, която те заемат.

„Против върховенството на закона? Невъзможно. Приятели на Путин? Невъзможно.“ каза тя по повод тази коалиция.

„Червената линия е дали отстояваш демокрацията; дали защитаваш нашите ценности; дали си стриктен относно върховенството на закона; дали подкрепяш Украйна; дали се бориш срещу опитите на Путин да раздели Европа. Всички тези отговори трябва да бъдат много ясни“.

„Партии, които водят кампания против Европа, които са приятели на Путин, стават все по-силни и това е изключително притеснително за нас, EPP, защото трябва да запазим стабилност“ каза Манфред Вебер, председателят  на EPР във връзка с коментара на Фон дер Лайен.

Източник: Euronews

, ,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари