В Словакия ще правят асфалт от фасове


В Словакия ще правят асфалт от фасове

Общината на Братислава обяви, че през 2024 г. планира да събира и рециклира фасовете, които оставят пушачите. Още по време на коледните базари и събития, бяха разположени специални контейнери, които да събират както обикновени цигарени фасове, така и използваните пълнители на вейп устройствата.

Общината не просто се стреми да намали отпадъка, който остава при пушенето на цигари, а планира да използва събраните фасове, за да произвежда асфалт.

Градът си партнира в това начинание с компанията, която се занимава с пречистване на отпадните води. Заедно с още две компании от сферата на рециклирането, цигарените филтри ще се превърнат във фибри, които ще бъдат използвани при производството на асфалт.

Това е първи по рода си проект в света, а в Словакия вече има път от рециклирани цигарени филтри. Той е направен от същата компания, която участва в новия проект.

Цигарените фасове, противно на общоприетото разбиране, не се разграждат в околната среда. Филтрите се изработват не от целулоза, а от вид пластмаса на основата на целулоза и остават цели в продължение на години. Цигареният дим съдържа стотици токсични вещества, част от които се задържат във филтрите и могат да се отделят в околната среда. Те увреждат водата, почвите и организмите, които живеят там.

Изчислено е, че на ден човечеството изпушва по 18 милиарда цигари, като едва една трета от фасовете достигат до рециклиране или се събират като отпадък.

 

Източник: Euronews

, ,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари