16 апр. 2024

Теодора Илиева

Великобритания гласува дали да забрани пушенето


Великобритания гласува дали да забрани пушенето

Великобританското правителство предлага за обсъждане законопроект за забрана на пушенето, с цел намаляване на младите пушачи.

Законопроектът е предложен от премиера Риши Сунак през миналата година и ще забрани продажбата на тютюневи изделия на всички, родени след 1 януари 2009. Това се подкрепя от опозиционните лидери и се очаква да се приеме.

Ако законопроектът бъде одобрен, това ще създаде „първото поколение без цигари.“

Според забраната, децата, които стават на 15 години през тази година или са по-малки, няма да имат право никога да си купуват цигари или тютюневи изделия. Предвижда се възрастта, на която можеш да си купуваш цигари законно също да се повишава с една година всяка година, докато стане незаконно за всички.

В законопроекта се предвижда намаляване на употребата на вейп продукти сред младежите, като забрана за вейп за еднократна употреба и ограничаване на вкусовете им, за да не помагат на децата да се пристрастяват към никотин.

Към момента е законно да се продават цигари и вейп продукти на всички над 18-годишна възраст.

Според група за защита на правата на пушачите, тази мярка „третира бъдещото поколение възрастни като деца“, а бившия премиер Борис Джонсън я нарече „напълно луда.“

Този законопроект е възможно да е вдъхновен от подобен такъв в Нова Зеландия, който обаче беше отменен след смяна на правителството.

Според правителството на Великобритания, няма да има забрана за пушене, а всеки, който в момента има право да си купи цигари, винаги ще има.

Броят хора в Обединеното кралство, които пушат спада с около две трети от 70-те годни на 20 век и сега около 13 % от хората в страната са пушачи.

Същевременно, пушенето причинява смъртта на 80 хиляди души годишно и остава първа причина за предотвратима смърт, инвалидност или влошено здраве.

Източник: AP News

, ,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари