Великобритания обяви мерки за намаляване на имиграцията


Великобритания обяви мерки за намаляване на имиграцията

Великобритания обяви плановете си да намали мигрантите, които влизат в страната легално. За целта властите предприемат редица мерки, включително увеличение с една трета на минималната заплата, която трябва да получават мигрантите, за да могат да останат в страната. Това е част от плана на премиера Сунак да намали нетния брой имигранти.

За последното десетилетие, големият брой имигранти във Великобритания е постоянна тема, а през 2016 г. именно те изиграха ключова роля за излизането на страната от ЕС. След критики относно политиката по миграцията, Сунак пое ангажимент да намери решение на проблема.

Бизнеса и синдикатите обаче обявиха мерките за контрапродуктивни и завиха, че това ще затрудня частния сектор, а и здравната система, където има недостиг на персонал.

Годишната нетна миграция в страната достига до 750 хиляди души, а повечето имигранти в последните години идват от страни като Индия, Нигерия или Китай, намаляват имигрантите от ЕС. Според вътрешния министър Джеймс Клевърли, новите мерки, които се планира да се приложат, ще намалят цифрата до около 300 хиляди.

„Имиграцията е прекалено висока и днес предприемаме мерки, за да я намалим.“ каза Сунак.

Правителството смята да вдигне минималните заплати, изисквани за специализирана работа, както и необходимият минимален доход за получаване на семейна виза. Ще се забрани на семействата на чуждестранните работници да остават в страната със същите визи, което значително увеличава миграцията.

През октомври, независимите съветници по емиграцията към правителството препоръчаха да се премахне списъка с длъжности, за които има недостиг на кадри, който се използва от компаниите за по-лесно наемане на мигранти.

Ще се премахне и системата, при която на заетите по този списък работодателите трябва да плащат само 80 % от заплатата.

„Ще попречим на имиграцията да подбива заплатите на британските работници. “каза Клевърли.

Мерките предизвикваха спорове сред бизнес собственици, които от години се опитват да наемат работници на все по-стесняващ се трудов пазар и с краят на свободното влизане на граждани на ЕС.

Според проучвания, чуждестранните работници имат малко до почти никакво влияние върху заплатите или заетостта, а проблемът липсата на кадри остава, въпреки имигрантите.

„Тези промени ще намалят вариантите за избор на способни служители, от каквито цялата икономка се възползва и само ще влошат ситуацията с липсата на персонал.” Казват експерти по темата, които не са съгласни с мерките на правителството.

„Имаме нужда от имиграционна система, която да е съобразена с целите и да отговаря на нуждите на бизнеса и пазара на труда. В момента системата не е такава.“

Търговските камари и синдикати също изразиха притеснения относно плана.

Това ще бъде „тотално бедствие“ за здравната система, смятат от основния синдикат на здравния сектор. Според тях, мигрантите просто ще отиват в страни, които имат по-гостоприемни условия, вместо да останат да живеят тук без семействата си.

 

Източник: AP News

, ,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари