29 фев. 2024

Теодора Илиева

Великобритания съди още един българин за шпионска дейност


Великобритания съди още един българин за шпионска дейност

Британските власти обвиняват още един българин, живеещ там в конспирация и шпионска дейност в полза на Русия.

Така, групата български шпиони, които са задържани вече е от 6 души, а се предполага, че те са част от мрежа, която извършва наблюдение и събиране на данни в полза на Русия. По-голяма част от дейността на тази група е извън страната, но координацията се осъществява във Великобритания, казват прокурори .

Задържаният е Тихомир Иванчев, на 38 години, обвинен в конспирация за извършване на шпионаж между август 2020 г. и февруари 2023 г.

Другите задържани – трима мъже и една жена – бяха арестувани през миналата година по подби обвинения: „конспирация за събиране на информация, предназначена директно или индиректно да бъде от полза на враг“, в случая Русия.

Предполага се, че обвинените са били във връзка с Ян Марзалек, австриец, който обаче не е обвинен, както и с други „неизвестни лица“.

Марзалек управлява немска компания, която предоставя услуги за разплащане, до нейния фалит през 2020 г., който предизвика скандал поради подозрения за измами. Марзалек, ключова фигура във осъществяването на измамите, от тогава е в неизвестност и се издирва.

У петимата българи, арестувани миналата година, бяха открити над 34 различни документи за самоличност от Великобритания, България, Франция, Италия, Испания, Хърватия, Словения, Гърция и Чехия, някои от които фалшиви, а съдът започна процеса срещу тях през миналия октомври.

Източник: AP News

, ,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари