Все по-малко хора гледат новини


Все по-малко хора гледат новини

Все по-малко хора гледат новини, а основна причина, която посочват за това е че те са депресиращи, страшни и скучни.

Според глобално проучване на Оксфордския Институт Ройтерс, около 39 % от хората по света казват, че понякога или често целенасочено избягват новините. За сравнение, през 2017 г. 29 % от хората завяват това.

Войните в Украйна и Газа допринасят, но и пандемията от ковид-19 също е фактор.

Проучването включва около 95 хиляди души в 47 страни и е проведено през януари и февруари – преди провеждането на повечето от изборите, предвидени за 2024 г.

В САЩ и още няколко страни, приближаващите избори увеличават малко интереса към новините, но общият тренд е към намаляване на този интерес.

46 % от хората днес завяват, че са изключително заинтересовани от новините, докато през 2017 г. това са 63 %.

Пандемията е сред събитията, които допринасят за този резултат, а войните само засилват тренда, независимо дали хората се опитват да избягват новините, за да „опазят емоционалното си здраве, или просто искат да си продължат с живота“ смята Ник Нюман, основен автор на проучването. Според него, хората все повече избягат новините, защото те ги карат да се чувстват безсилни.

„Това са хора, които усещат, че нямат никакво влияние върху големите неща, които се случват по света.“ Казва Нюман.

Новините създават прекалено много напрежение у някои хора, докато други се объркват от политическите теми. Жените и младите хора се влияят от този тренд най-много, установява проучването.

Междувременно, доверието в новините се задържа около 40 % , макар да имаше глобален спад с 4 % в пика на пандемията.

Интересът към традиционните новини по телевизията и печатните вестници отбелязва остър спад в последното десетилетие, като по-младите хора предпочитат да научат новините от социалните медии.

Най-популярната платформа е Фейсбук, а ТикТок изпреварва Екс по популярност за първи път и е най-популярен сред хората между 18 и 25.

Най-влиятелни са кратките клипчета, установява проучването.

Изследването открива и глобален скептицизъм относно начините, по които ИИ ще повлияе върху създаването на новини, особено „сериозни“ новини от областта на политиката или например касаещи военни конфликти. Според данните, хората по-скоро виждат ИИ като инструмент на журналистите, с който да пишат и превеждат по-лесно, отколкото като система, която сама ще създава новини.

 

Източник: BBC

,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *