Законодателите на ЕС не постигнаха съгласие за регулациите на ИИ


Законодателите на ЕС не постигнаха съгласие за регулациите на ИИ

Европейските законодатели отново не успяха да постигнат съгласие за регулациите относно големи модели ИИ като ChatGPT, съобщава Ройтерс.

Базовите генеративни модели ИИ, обект на проектозакона, са тренирани с големи обеми данни и имат способност да се учат сами от нова информация.

Последната дискусия на ЕП е насрочена за 6 декември, а генеративният ИИ се превърна в основна пречка пред окончателното одобряване на закона за ИИ.

След две години преговори, законът за ИИ беше приет за разглеждане от парламента през юни, но въпреки няколкото дискусии, все още не е одобрен.

Необходимо да се постигне съгласие по някои противоречиви детайли, като например права и достъп до сорс кодове, размер на глоби и др.

Ако законодателите не успеят да постигнат съгласие, е възможно обсъждането на този закон да се отложи за след предстоящите догодина избори.

Въпросите, по които трябва да се договорят представителите на страните-членки са много, но основното предизвикателство пред ЕП идва от Франция, Германия и Италия, които предпочитат създателите на генеративен ИИ сами да регулират ползването му, вместо да следват общоприети правила.

Не липсват критики към този подход, а изследователи предупреждават, че ако няма общи регулации, тези модели в някакъв момент може да не покрият минималните критерии за безопасност за подобен софтуер.

Привържениците на подхода обаче считат, че трябва да се създадат правила за продуктите, базирани на тази технология, но не и за самата технология.

Други въпроси, по които законодателите не могат да се разберат включват дефиницията за ИИ, оценката за влияенето му върху основни права, изключенията при които ще се прилага в сферата на националната сигурност и в работата на изпълнителната власт. Разделение има и по темите за използване на ИИ за биометрична идентификация в публично достъпни места.

Испания, която в момента държи президентството, предлага страните да се съгласят на компромиси, за да се постигне споразумение, защото заради изборите ще минат месеци, преди дискусията да се възобнови.

Притеснения относно отлагане на приемането на закона за ИИ за недопределен период има и от страна на граждански групи и активисти.

„Ако ме бяхте попитали преди 6-7 седмици, щях да кажа, че виждаме да се задава компромис по основните проблеми.“ казва Марк Бракъл,  директор на неправителствена организация, която се фокусира върху намаляването на риска от напредналия ИИ. „ А сега стана много по-трудно.“ добавя той.

 

Източник: Reuters

,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари