Започва най-голямото учение на НАТО от Студената война насам


Започва най-голямото учение на НАТО от Студената война насам

Скоро започва най-голямото учение на НАТО от Студената война насам. То е наречено Steadfast Defender 2024 (Непоклатим защитник) и ще включва тренировки за подсилване на източния фланг при конфликт с „близък“ противник.

В него ще се включат 90 000 души, а тренировките ще продължат до май. Това каза Крис Каволи, американски генерал и командир в НАТО.

Ще се включат още над 50 кораба от различни класове, като самолетоносачи и десантни съдове, над 80 бойни самолети, хеликоптери и дронове и поне 1100 наземни машини, сред които 133 танка.

Според Каволи, тренировките ще тестват как се изпълняват регионалните планове на НАТО и плановете за първоначална защита, каквито има от десетилетия, във връзка с атака от страна на Русия.

НАТО не споменава директно името „Русия“ в изявлението относно учението, но в основни документи на Алианса, Русия е посочена като най-сериозната и директна заплаха за сигурността на страните-членки на НАТО.

„Непоклатим защитник ще демонстрира способността на НАТО да изпрати сили от Северна Америка към други страни на Алианса, за да подсилят защитата на Европа.“ се казва в изявлението.

Това ще се случи чрез „симулиран сценарии на започващ конфликт с близък противник“ казва Каволи.

Последното учение на НАТО от подобен размер е Reforger, от 1988 г. със 125 хиляди участници и Trident Juncture от 2018 г. с 50 хиляди участници.

Войските ще участват в тренировки, симулиращи преместването на персонал до Европа както и директни действия на терен, а освен страните-членки на НАТО, ще се включи и Швеция, която цели присъединяване към Алианса.

По време на втората част от учението, ще се тренира изпращане на подкрепления за подсилване на източния фланг в Полша.

Друг основен фокус са балтийските страни, където експертите виждат най-голям риск от атака на Русия, както и Германия, която е хъб за техника и персонал.

Източник: Reuters

 

 

,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *