Започва Световният икономически форум в Давос


Започва Световният икономически форум в Давос

В Давос започва годишната среща на Световния икономически форум. В рамките на седмицата, представители на повече от 100 държави, както и на най-големите международни организации, индустриални експерти, медии и граждански активисти ще обсъждат проблемите и решенията пред света, а тазгодишното мото на срещата е „Възстановяваме доверието“.

Според президента Борг Бренде „ форумът предоставя структура за разработване на проучвания, съюзи и рамка за развитие на целенасочена кооперация през годината.“

Темите на тазгодишното издание са разделение в 4 категории – сигурност и сътрудничество във фрагментиран свят, създаване на работни места и икономически ръст в новата ера, ИИ като движеща сила на икономиката и обществото и дългосрочна стратегия за климата, природата и енергията.

Извън това, участниците ще се фокусират върху основополагащите принципи – постоянство, прозрачност и отговорност сред глобалните лидери и завръщане към принципа на колективните дейности. Очакват се ползотворни дискусии межди лидерите на глобални бизнеси, правителства и публични личности с цел постигане на напредък в областта на индустрията, науката и обществото.

Сигурността и сътрудничеството са сред най-важните точки, в светлината на Руско-Украинската война и войната на Израел срещу Хамас. Фокусът ще бъде споделяне на информация между страните, за да се идентифицират и намалят рисковете, особено в гранични райони.

Създаването и запазването на работни места също е от съществено значение както за стабилността, така и за ръста на икономиката, а много от страните по света още се борят с последиците от пандемията в този сектор. Дискусиите по тази тема ще са с фокус начините по които бизнеса и правителствата могат да си сътрудничат, за да подсигурят нови работни места и ръст на икономиките си.

Навлизането на изкуствения интелект и автоматизацията на все повече процеси са наречени от някои автори „Четвъртата индустриална революция“ и влиянието им ще се засилва все повече. Фокус на форума ще са използването на новите технологии за намаляване на разходите, увеличаване на ефективността, подобряване на логистиката и по-добро прогнозиране на рискови събития, включително и природни бедствия. Ще се обсъжда и как може да се подсигури безопасността на ИИ инструментите за обикновения потребител.

Дългосрочната стратегия за климата е свързана с намаляването на емисиите и задържане на глобалното затопляне до под 1.5 градуса чрез устойчиви механизми и иновативни технологии. Ще се обсъжда и намаляването на драстичната разлика между капацитета в тази насока на глобалния север и глобалния юг, защото повечето развити страни се намират в северното полукълбо.

Световният икономически форум е създаден през 1971 г. от Клаус Шваб, икономист и професор, с цел сътрудничество между държавния и частния сектор относно политически, икономически и социални проблеми и това е 54-та среща.

 

Източник: Euronews

,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *