12 авг. 2022

Aleks

Запорожката АЕЦ може да бъде затворена


Запорожката АЕЦ може да бъде затворена

Владимир Рогов каза, че Запорожката АЕЦ (ЗАЕЦ) може да бъде затворена поради обстрел от страна на Украйна. Атаката срещу централата е довела до постоянни повреди по електропроводи от 750 киловолта. Ударите вече са довели до минимални натоварвания. В момента станцията се опитва да запази съществуващите условия за работа.

Според служителя на администрацията няма начин това да не е довело до проблем с електричеството в Украйна. Рогов допълни, че скоро Русия ще спаси атомната електроцентрала и ще пренасочи натоварването към освободените територии.

Заместник-ръководителят на отдела на Института по енергетика и финанси Сергей Кондратиев каза, че е възможно в районите на Централна Украйна електричеството да бъде прекъснато за населението, гражданските съоръжения и металургичните предприятия. Според него Украйна е много зависима от производството на енергия в “Запорожката атомна електроцентрала“.

Кондратиев допълни, че Украйна няма нужните ресурси, нито резервни мощности, за да замени производството на ЗАЕЦ. В случай на внезапно или принудително спиране, ще трябва да се прехвърля захранване от северните и западните райони, което може да бъде сложно, дори неосъществимо. Вече до голяма степен има спирания, затова възможността за намаляване на потреблението в тази обаст е почти изчерпана.

Вече стана ясно, че 44-та бригада на въоръжените сили на Украйна е участвала в обстрела на ЗАЕЦ. По думите на Рогов, който е член на областната администрация, стрелбата е била целенасочена, от Никопол, със 152-милиметрови оръдия.

Вчера (11-ти август) излезе информация, че украинските военни са извършили не един удар по района на хранилището за радиоактивни изотопи на Запорожката атомна електроцентрала. В резултат на обстрела са повредени електропроводите на подстанция Каховская, а това е предизвикало пожар в полето близо до атомната електроцентрала.

, ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *