Заседателите започват обсъждане по делото на Тръмп


Заседателите започват обсъждане по делото на Тръмп

Започва обсъждане по първото съдебно дело на бившия американски президент и кандидат за президент, Доналд Тръмп, по обвинение за подправяне на финансови документи, за да прикрие плащане към порно актрисата Сторми Даниелс, с което си осигурява нейното мълчание относно отношенията им в навечерието на изборите от 2016 г.

Според прокурорите, има „планина от доказателства“ срещу Тръмп, която показва, че той е бил наясно с подправените документи и сам е искал да прикрие този разход.

Според неговите адвокати, цялото обвинение е абсолютно несъстоятелно, а показанията на основния свидетел – Майкъл Коен, бившия адвокат и „поправяч“ на Тръмп, според които Тръмп го е накарал да даде парите на порно актрисата, са лъжа.

На какво ще повярват заседателите и какво следва от тук нататък?

Майкъл Коен, адвокатът на Тръмп през 2016 г. дава пари на Сторми Даниелс в замяна на мълчание, които пари по-късно са му изплатени обратно от Тръмп под формата на компенсация за юридически услуги и върху тях са начислени данъци. Той разказва това пред съда по време на показанията си и при кръстосан разпит. Според защитата, Коен лъже, а неговите показания не могат да се ползват за издаване на присъда.

Това е основната теза на защита: няма други доказателства, че Тръмп е знаел за плащането, освен показанията на Коен, а заседателите „просто не може да му вярват“.

Според прокурора, показанията сочат към документи, които ги легитимират и има основание да се приемат като истина.

В хода не делото, прокурорите запознават заседателите с телефонни обаждания между Коен и бодигарда на Тръмп, както и със съдържанието на различни документи, които да потвърдят, че Тръмп е знаел за плащането и имено той е искал от Коен да го осъществи.

Според прокурорите, няма значение, че Тръмп не е извършил плащането лично, нито, че не е подписвал документите, защото деклариране на бизнес разход, който не е бизнес разход, е престъпление и именно това е станало, когато Коен е получил обратно парите си.

След заключителните думи на защитата и обвинението, съдията назначи обсъждането на заседателите да започне. В него ще участват седмина мъже и пет жени. Има и резервни заседатели, които ще останат отделно от основните, докато трае обсъждането.

Обвиненията срещу Тръмп по това дело са общо 34, а той и неговите адвокати трябва да са близо до съдебната зала, в случай че заседателите приключат. Репортери също ще останат в залата да чакат решение.

Източник: CNN

,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *