Зеленски е най-популярният лидер в Европа


Зеленски е най-популярният лидер в Европа

Почти половината европейци имат положително мнение за украинския президент Володимир Зеленски, като това го превръща в най-популярния лидер сред осемте личности, които участват в проучването.

Според проучване, проведено сред 26 хиляди участници и 18 страни от ЕС, 47 % от европейците имат положително мнение за президента Зеленски, 32 % имат отрицателно, а 21 % не знаят достатъчно, за да изкажат едно от двете мнения за президента, който успешно води страната си през две години брутална война.

Най-малко се харесва Зеленски в Унгария, Гърция и България, съответно с 15, 25 и 36 % одобрение,  а най-много – във Финландия, Швеция, Дания и Испания с 64-81 % одобрение.

В Словакия, Австрия, Италия и Чехия, мненията също са по-скоро негативни, което е в противоречие с официалното мнение на тези страни – Джоржда Мелони и Петр Фиала са известни поддръжници на Зеленски и Украйна

В Германия, най-големият европейски донор на оръжия и боеприпаси за Укрйана, подкрепата за Зеленски е 41 %, срещу 36 % отрицателно мнение.

В Румъния, която беше засегната негативно от вноса на украинско зърно, 49 % имат положително мнение за Зеленски срещу 40 % с отрицателно.

В Полша, където протестите на земеделци  бяха най-съществени и продължителни, одобрението е дори по-голямо – 57 % срещу 24  % негативни мнения.

Зеленски печели най-много привърженици сред последователите на основните парламентарно представени партии в ЕС – ЕНП, Социалисти и демократи, Renеw Europe и Зелените. Сред крайнодесните, консерваторите и реформистите, одобрението пада до 47 %, като най-малко одобряват Зеленски в редиците на крайнодесните.

Като цяло, фигурата на Зеленски предизвиква силни реакции сред всички възрастови групи по целия политически спектър, а отговорите „ Не знам достатъчно“ обхващат по-малко хора.

Източник: Euronews

, , , ,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари