18 май 2022

Иван Стоянов

Димитър Танев, Стара Загора: Ще работя за осигуряване на финансиране за изграждането на скоростен път между Стара Загора, Хасково, Кърджал


Димитър Танев, Стара Загора: Ще работя за осигуряване на финансиране за изграждането на скоростен път между Стара Загора, Хасково, Кърджал

Необходимо е  спешно свързване на трите области. Това е неразделна част от изграждането на скоростен път по направление на Трансевропейски коридор №9, свързващ Русе, Велико Търново, Стара Загора, Хасково, Кърджали до ГКПП „Маказа“. Тази транспортна връзка е с приоритет за приблизително 450 000 души. Това каза днес в Хасково водачът на листата на КП „Реформаторски блок – Глас народен“  за 27-ми МИР Стара Загора Димитър Танев.

Убедени сме, че така ще намалим броя на пътно-транспортните произшествия. При среден трафик на денонощие от около 4000 леки автомобила и 1700 товарни, ще се стигне до икономии на работни часове, гориво и смазочни материали в размер на около 200 000 лева на денонощие. Скоростният път се предвижда да бъде изграден с по две самостоятелни платна за движение във всяка посока, разделителна ивица между тях не по-малка от 2 метра, предпазна телена ограда, площадки за отдих и площадки за принудително спиране. Максимално допустимата скорост за движение е 120 км/ч.

Облекчаването на потока на пътници и товари ще засили икономическите връзки между държавите от Европа и Близкия Изток. Създаването на подобна инфраструктура ще даде тласък за развитието на индустриална зона „Тракия“ и за откриването на нови работни места.

Водени от разбирането, че този проект е важен независимо от политическите разбирания,  ще привлечем към тази кауза народни представители от всички парламентарни групи, които търсят икономически ръст за нашите три области.

Подписването на този меморандум и волята ми за активни и резултатни действия е част от един от приоритетите ми за Стара Загора и региона – индустриална зона, която да осигури икономически растеж и устойчиво развитие тук, допълни Танев. Радвам се на успехите на Пловдив, но и Стара Загора трябва да стане привлекателна инвестиционна дестинация. Междувременно поредният заводът за преработка на ориенталски тютюн е край с. Радиново, Пловдивско. Това е най-крупната инвестиция на американската компания “Сокотабгруп”. Остава въпросът защо не Стара Загора?

Предложеният днес проект е на стойност 100 млн. прогнозно по предварителни изчисления, но икономическият  ефект ще е изключително голям.  Разговорите с инвеститори показват, че в Пловдив има пренасищане в индустриална  зона Тракия. Ние трябва с тази крачка да изпреварим други региони с осъществени вече връзки. Трябва да бъдем визионери, Стара Загора е място за качествено обучение, кадрите трябва да задържим тук. Затова този проект е изключително важен за региона.

Меморандумът беше подписан   от Стефан  Димитров, водач на листата за народни представители на КП „Реформаторски блок – Глас народен“ за област Хасково и Денислав Генчев, водач на листата за народни представители на КП „Реформаторски блок – Глас народен“ за област Кърджали.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари