Forbes направи класация за приятелите на Украйна


Forbes направи класация за приятелите на Украйна

Украинското издание на Forbes направи класация на приятелите на Украйна, използвайки критерии, които  включват размера на помощта, броя на експулсираните руски дипломати, отношението на държавните лидери – президенти и министър-председатели и относителния дял на помощта за Украйна в брутния вътрешен продукт. България не присъства в този списък.

Forbes използва общо 11 критерия, за да анализира действията на националните правителства от 24 февруари насам, и на тази база определи списъка на най-приятелските страни за Украйна.

Мотото на класацията е „Не с думи, а с дела”, което напомня „ Дела са нужни, а не думи” на българския Апостол на свободата Васил Левски.

Полша има най-висок рейтинг за приятелство с 97 от 100 възможни точки. Страната изрази принципна подкрепа за Украйна при гласуването в Общото събрание на ООН за изтеглянето на руските войски от Украйна, наложи санкции срещу Русия, затвори въздушното си пространство за руски самолети, беше включена от Русия в списъка на вражеските страни, призна Русия Геноцидът на Украйна изгони 45 руски дипломати, изпрати .1 милиарда помощ на Украйна, 0,46 процента от нейния брутен вътрешен продукт, за да помогне на Украйна, а президентът и премиерът посетиха Киев – друг критерий в оценката.

Второто място е за САЩ, третото за Естония, следвано от Латвия, Канада, Литва, Великобритания, Словакия, Чехия, Португалия, Испания, Франция, Дания, Норвегия, Германия, Хърватия, Финландия, Словения, Италия, Румъния. С най-нисък рейтинг за приятелство – 69 е Румъния.

В класацията беше отчетена и съпротивата на отделните държави срещу налагането на санкции срещу Русия. Тези, които са вкарали най-малко 40 точки, се считат за приятели на Украйна.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари