23 дек. 2023

Теодора Илиева

Нидерландия подготвя доставката на 18 самолета F-16 за Украйна


Нидерландия подготвя доставката на 18 самолета F-16 за Украйна

Нидерландия ще достави 18 самолета F-16 на Украйна, обяви правителството в петък.

„Днес информирах президента Зеленски за решението на нашето правителство да подготви първите 18 бойни самолета F-16 за доставка до Украйна.” каза премиерът в оставка Марк Рюте в платформата Екс.

„Доставката на тези самолети е най-важният елемент от споразумението ни за военна помощ за Украйна.“ се казва още в съобщението.

Доставката на бойните самолети чака разрешително за износ от страна на външното министерство на Нидерландия, както и изпълнение на критериите от украинска страна за инфраструктура и обслужващ персонал. Не е ясно кога ще стане това, но окончателното решение за доставка помага да се подготвят хората и да се осигурят средствата за нужните промени навреме.

Президентът Зеленски благодари на нидерландското правителство за решението.

През миналия месец Нидерландия изпрати самолети F-16 в тренировъчна база в Румъния, където да се използват за обучение на украински пилоти.

Дания, Норвегия и Белгия също обявиха, че ще дадат такива самолети на Украйна, за да се защитава във войната с Русия, след като правителство на САЩ одобри такова действие. Самолетите ще бъдат на разположение, когато пилотите са обучени да ги управляват ефективно.

Източник: Reuters

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *