13 юни 2022

Aleks

Новостите за Русия и Украйна


Новостите за Русия и Украйна

Сили на НАТО се струпват в Полша, а Русия заплашва да отговори по пропорционален и подходящ начин, целящ да неутрализира потенциалните заплахи за сигурността на Руската федерация. Междувременно, руски ракети са унищожили голям склад на Украйна с оръжия, предоставени от САЩ и ЕС.

Джо Байдън каза, че повишаващите се цени на бензина и инфлацията са се превърнали в очакван страничен продукт от помощта за Украйна. Президентът на САЩ изрази това мнение на прием в Националния комитет на Демократическата партия по повод рекордно високите цени на бензина. Те надхвърлиха средното за страната равнище от пет долара за галон за първи път в историята.

Pусия ще плати цената на наложените ѝ санкции от Западните страни, но тази цена “бледнее” на фона на последствията за останалия свят.” – това са думи на световноизвестния американски професор по приложна икономика Стив Ханке, който у нас е наричан “бащата” на валутния борд. Според Ханке, ограниченията спрямо Москва са се оказали контрапродуктивни, неефективни и не са повлияли на руската външна политика.

Днес отвори верига, аналогична на “Макдоналдс” в Русия. Тя се казва “Вкусно и точка”. Първите 15 обекта отвориха в Москва и областта. Имаше много желаещи да хапнат там, но някои бяха недоволни, защото не всички продукти са достъпни. Например, от менюто на руската версия на “Макдоналдс” липсват две неща: сандвичът Big Mac и сладоледът McFlurry.

Майки на украински военнопленници, които са задържани в Русия, заявиха, че не искат синовете им да бъдат връщани в Украйна. Информацията предаде руският омбудсман по правата на човека Татяна Москалкова.

„Когато организирах прием на украински граждани, военнопленници в Севастопол, повечето от тях ме помолиха да информирам за съдбата им (техните семейства). Аз и моите служители изцяло изпълнихме това. Днес при мен постъпиха нови обръщения от украински майки. Те молят да не бъдат връщани (в Украйна) синовете им, защото смятат, че те или ще бъдат отново изпратени на фронта, или ще бъдат подложени на репресии“, каза Москалкова.

Отбелязва се ръст на украинските бежанци в Румъния, а у нас хората са притеснени какво ще се случи с тазгодишния летен сезон. Предишни години пречеше коронавируса, а сега на приходите от туризма може да попречи войната между Украйна и Русия. Специлисти твърдят, че към нашето море имат интерес британски туристи, което е надежда за българския туризъм.

Председателят на австрийския парламент Волфганг Соботка заяви, че Австрия никога няма да се съгласи членството на Украйна в Европейския съюз да бъде в ущърб на Западните Балкани”. Австрийският канцлер Карл Нехамер каза, че няма да има „бърза писта“ към ЕС за Украйна.

Днес се проведе конференция по въпросите на отбраната в Сингапур, по време на която китайският министър на отбраната заяви, че Пекин продължава да подкрепя мирните преговори между Русия и Украйна. Генерал Вей Фънхъ каза още, че се надява САЩ и съюзниците им от НАТО да обсъдят с Русия “създаването на условия за скорошно прекратяване на огъня”. Той допълни, че държавите, които доставят оръжия на Украйна пречат на мира, като “наливат масло в огъня”, и подчерта, че Китай не е предоставял никаква материална подкрепа на Русия по време на войната.

“Украйна е установила два маршрута през Полша и Румъния за износ на зърно”, каза заместник-министърът на външните работи на Киев днес. За Русия причината за спада в износа на зърно са западните санкции срещу нея и морските мини, поставени от Украйна.

Причина за възмущение предизвика видео с Алексей Арестович, съветник на президента на Украйна. На видеото се вижда как той се забавлява в елитни крайградски комплекси на Киевска област, докато украинци умират на фронтовата линия.

Днес е Денят на Русия, националният празник на Руската федерация. Той се чества ежегодно на 12-ти юни от 1992 г. в чест на официалното приемане на Декларацията за суверенитет на Руската федерация на 12-ти юни 1990 г.

, , , , , , ,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари