26 дек. 2023

Теодора Илиева

Украйна удари руски военен кораб


Украйна удари руски военен кораб

Украйна удари руски десантен кораб, намиращ се в пристанище Федосия в Крим. Загинал е един човек, а корабът е повреден.

Руското министерство на отбраната потвърди атаката и каза, че Украйна е използвала ракети въздух-земя, за да атакува пристанище Федосия и корабът „Новочеркаск“ е повреден.

Говорителят на украинските въздушни сили каза, че вероятно ще трудно „Новочеркаск“ да продължи работа след този удар.

„Видяхме колко беше силна експлозията. След нея ще е много трудно корабът да продължи да действа, защото това не беше ракета. Това беше детонация на боеприпаси.“ казва той.

Украйна е използвала крилати ракети в атаката, но не се уточнява какви.

Видеа от руски източници  показват експлозия и пожар в пристанището, а украински блогъри пишат, че корабът е понесъл сериозни щети.

Въпреки че според някои анализатори, украинската офанзива не постигна каквото се очакваше, Украйна осъществи серия от успешни атаки в Крим.

При предишните удари бяха засегнати кораби в пристанището на Севастопол, кораб на сух док, летища, кримският мост, както и сградата на щаба на руския черноморски флот.

Русия използва флота си, за да пречи на Украйна да изнася зърно и стомана през Черно море. Украинският президент Зеленски, написа в Телеграм, че военновъздушните сили на Украйна увеличават броя на руските подводници.

„Няма да има мирно място за окупаторите на Украйна.“ завършва той.

„Руският флот се смалява.“ написа командирът на украинските ВВС, Микола Олешчук.

Според Сергей Марков, бивш съветник на Кремъл, Русия няма да разкрие подробности относно атаката, но са нужни повече усилия за защита на анексирания през 2014г. Крим.

Източник: Reuters

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари