12 дек. 2023

Теодора Илиева

Зеленски пристигна в САЩ


Зеленски пристигна в САЩ

Украинският президент Володимир Зеленски пристигна в САЩ, за да се опита да убеди Конгреса да одобри предложения от президента Байдън пакет помощ за Украйна на стойност 110 милиарда долара.

Според Белия Дом, това е идеалното време за такова посещение, тъй като Байдън иска помощта да бъде одобрена преди празниците. Не е ясно дали това ще се случи, поради силна поляризация между представители на двете партии.

Зеленски ще се срещне със сенатори и с новия говорител на камарата, Майк Джонсън, след което и с американския президент Джо Байдън.

В навечерието на посещението, от Белия Дом декласифицираха документи от разузнаването, според които Украйна е причинила сериозни загуби на руската страна при боевете от последните седмици в района на Адвийвка, които включват над 13 000 жертви и загуба на 220 машини. Според американското разузнаване, целта на Русия е да  блокира по-нататъшни действия на украинската армия през зимата, надявайки се това да отслаби подкрепата на съюзниците.

„Русия е решена да продължи офанзивата, въпреки загубите. Критично важно е да поддържаме подкрепата за Украйна, за да устои и да си върне териториите.“ казва говорителят на Съвета по национална сигурност Ейдриън Уотсън. Според нея, Владимир Путин „очевидно следи какво става в Конгреса и е нужно Конгресът да подкрепи Украйна.“

Представители на Републиканската партия се фокусират върху проблемите с имиграцията по границата с Мексико и настояват за по-строги мерки спрямо увеличението на нелегално преминаващи. Те предлагат изпълнение на техните искания, за да подкрепят пакета помощ. Според демократите, това може да върне дискриминационната политика относно мигрантите от ерата на Тръмп и отказват подобни отстъпки.

Това е второ посещение на Зеленски във връзка с този пакет помощ и трето от началото на войната.

Източник: AP News

,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *