Центърът за бежанци в Елхово се затваря


бежанци

Бежанският център в Елхово се затваря, а всички настанени бежанци от Украйна днес ще бъдат транспортитани с автобуси до хотели и почивнитe станции във вътрешността на страната. Шест автобуса ще превозят около 220 бежанци до хотели в курортите Пампорово, Боровец и Старозагорските минерални бани. Местоположението се определя от профила на хората. Директорът на Агенцията за бежанците Мариана Тошева каза, че буферният център в Елхово е временен.

На 31 май вицепремиерът Калина Константинова обяви, че правителството спира интеграционния план за разселване на бежанци във вътрешността на страната и всички тези в морските хотели, които казаха, че няма къде да отидат, ще бъдат временно настанени в буферни центрове в Сарафово и Елхово.

Украинските бежанци трябваше да напуснат държавните хотели най-късно сутринта на 1 юни. Причината беше спирането на държавната програма за подпомагане с 40 лв. на ден за престоя им в частни хотели. От началото на юни се подновява същата мярка, но със доста по-ниска субсидия – 15 лв. Не всички хотели, които досега са приемали бежанци, са готови да продължат тази дейност в активния туристически сезон.

Засега палатковият лагер в Сарафово остава, но бежанци няма. Намерено е място за 60 души в държавна база в Приморско.

Според правителствения портал за подкрепа на бежанци от войната 301 211 са пристигнали в България от Украйна от началото на руската инвазия. 80 655 са останали в страната, а 22 838 души са отседнали в хотели.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари