21 сеп. 2022

Ваня Попова

Какви са резултатите от матурите


Какви са резултатите от матурите

Осреднената оценка от матурата по Български език в 69 от 265 общини е по-малка от 3.00,а в само 2 са се явили повече от 100 ученика.  В 24 общини не е имало нито един зрелостник, който да се яви на матурата. Когато се сравнят статистиките спрямо предходната година се вижда лек спад в броя на зрелостниците, които са отишли на матури. 3.97 е средната оценка, което е с 25 стотни по-малко от тази през 2021 година. Оказва се че тези резултати не изненадват никого, защото и самите критерии са завишени – предходния път минималния брой точки беше 23, а сега е 30. Най-добре са се представили в Челопеч – 5.02, а най-ниски резултати са показали в общините Куклен, Симеоновград и Брацигово.

Произведението, което се падна беше “Аз искам да те помня все така” на Димчо Дебелянов, като темата върху която трябваше да се пише е “Споменът – скръб и утеха”. Втората възможност беше да се напише есе на тема “Тежестта на думите”.
Нещата стоят много по-добре при матурата по математика. Средният успех е 4.76, но и броя ученици, които са я положили е много по-малък. Най-висок резултат показва община Дупница – 5.53 и община Елхово – 5.44.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари