12 юни 2022

Ваня Попова

Българите са скептици за еврото


Българите са скептици за еврото

 През последната една година все повече българи са отрицателно настроени срещу въвеждането на еврото.Това сочат данни от проучване, представено от Европейската комисия.

Попитани дали според тях България е готова за еврото, 71 на сто отговарят отрицателно (годишен ръст от 4 на сто).

Според 27 на сто това не трябва да става “никога”, 19 на сто отговарят “Възможно най-късно”, а 18 на сто – “Възможно най-скоро”.

Общо 80 на сто от българите заявяват, че лично биха се справили с въвеждането на еврото у нас. Според 52 на сто общата валута ще отнеме контрола на България върху икономическата политика, а според 60 на сто – ще отнеме част от националната идентичност.

Проучването е извършено в края на април и обхваща България, Хърватия, Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Швеция – страните от ЕС, които предстои да въведат еврото. Данните показват широка подкрепа за еврото – средно 60 на сто от участниците заявяват, че са за въвеждането на единната валута, отчита ЕК.

Повечето от участниците са на мнение, че въвеждането на еврото би имало положителни последици за тяхната страна (55 на сто), но същият дял се опасяват от покачване на цените.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари