22 апр. 2024

Теодора Илиева

Европа се затопля два пъти по-бързо от света


Европа се затопля два пъти по-бързо от света

Европа е най-бързо затоплящият се континент на света, като температурите се повишават почти два пъти по-бързо отколкото глобалните температури. Това става ясно от доклад на Световната метрологична организация и Европейката служба за климатични услуги, „Коперник“, а по-рано беше описано и в доклада за Климатичните рискове на Европейската агенция по околна среда.

Според докладите, Европа има възможност да разработи стратегии за да ускори преминаването към възобновяеми източници  на енергия, за да намали ефекта на затоплянето и да забави климатичните промени, които произтичат от него.

Към момента, 43 % от енергията, нужна в Европа, се произвежда от ВЕИ, а за втора поредна година енергията от ВЕИ е повече от тази, произведена с изкопаеми горива.

Средните температури за последните 5 години показват, че сега Европа е с 2.3 градуса по-топла отколкото в пред индустриалния период, който се счита за базов, докато светът се е затоплил с 1.3 градуса за същия период.

„В Европа за поредна година температурите се повишават, а климатичните екстремни явления, включващи рекордни горещини, горски пожари, горещи вълни, топене на ледници и липса на снеговалеж, се увеличават.“ Каза Елизабет Хамдух, заместник-директор в „Коперник“.

Новият доклад допълва ежегодния доклад за глобалния климат на Световната метеорологична организация, който дойде с предупреждение, че светът не върши достатъчноо, за да се справи с последиците от глобалното затопляне.

Март е десетият пореден месец на рекордни температури в Европа, а средните температури на океана на годишна база достигнаха рекордно ниво през 2023г.

Докладът се фокусира най-вече върху влиянието на високите температури върху човешкото здраве, отбелязвайки, че смъртните случаи в резултат на горещини се увеличават на континента, а за миналата година 150 живота са загубени във връзка с бури, наводнени и горски пожари.

Финансовата стойност на щетите, причинени от свързани с климата и времето явления е 13 милиарда евро.

„Стотици хиляди хора са засегнати от екстремните климатични явления през 2023 г., които са отговорни и за огромни загуби на ниво континент, изчислени на десетки милиарди евро.“ каза Директорът на „Коперник“, Карло Буонтемпо.

Основна последица от затоплянето е увеличаването на честота и интензитета на опасните климатични явления, но то влияе и върху топенето на ледниците, което от своя страна допринася още повече за затоплянето.

Източник: AP News

, , , ,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари