Гърция с нова стратегия за борба с пожарите


Гърция с нова стратегия за борба с пожарите

Сезонът на пожарите в Гърция официално започва на 1 май, но вече има доста потушени пожари, след като температурите достигнаха рекордни стойности през април и края на март.

Сезонът изглежда започва по-рано и ще продължи по-дълго, затова Гърция мобилизира още хора за специалните екипи, които се борят с горските пожари, като броят им се увеличава до 1300 души. Разработена и нова стратегия, подобна на американската, при която екпите проследяват пожара от въздуха, изпреварват го и се разполагат на ключови лоакции, където се опитват да създават бариери за преминаване на огъня по предполагаемия му път, за да го ограничат.

В специалните екипи се включват и експерти по горите и пожарникари с различни умения, като много от тях са участвали в учения със свои колеги от САЩ, Франция и Испания.

„Ще се разположим на оптимални локации, които трудно се достъпват по земя и ще осъществяваме операции по потискане на огъня чрез различни способи.“ казва пожарникарят Димитрис „Джим“ Прифтис.

„Водата вече не е основното но оръжие срещу пожарите, а нашите инструменти са такова. Предприемаме по-научен подход към пожарите, като измерваме влажността и вятъра“ казва той.

Програмата на Гърция за справяне с природните бедствия и увеличаване на капацитета в тази насока до момента струва около 2.1 милиарда евро и включва закупуване на летателни апарати, които да пускат вода от въздуха, пожарни камиони, тренировъчни съоръжения и мрежа от сензори, която да засича ранните признаци на пожари и наводнения.

Новата екипировка обаче ще започне да пристига едва към 2025 г., затова сега се налага да се обучат повече хора в новите методи, в очакване на тежък сезон.

През миналата година, в Гърция бяха опожарени над 1700 кв. км, които включват и най-големият и унищожителен пожар в историята на ЕС.

Затоплянето също помага за увеличаване на рисковете, а според последни данни, затоплянето в Европа е най-бързо в света и е почти двойно по-бързо от световния тренд.

Василис Кикилиас, министър по климатичната криза и защитата на гражданите каза, че властите очакват положението да се влоши.

„Ще бъде тежък сезон, много трудно лято. Имахме суха зима, а есенните температури продължиха до декември. Така че посрещаме климатичната криза лице в лице.“

Тренировките на екипите вече са по-интензивни и включват както техники за безопасност и специфични методи, така и физически тренировки за издръжливост, защото на пожарникарите им се налага да носят тежко оборудване, да се придвижват през труден терен и да се състезават с времето.

Източник: AP News

, ,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари