Какво ни очаква при затопляне на планетата с 3 градуса


Какво ни очаква при затопляне на планетата с 3 градуса

Изследователи моделират как ще изглежда светът при повишаване на глобалната средна повърхностна температура с 3 градуса спрямо прединдустриалното ниво и нещата не изглеждат никак добре.

Става все по-ясно на света, че глобалното затопляне, за което международната общност се съгласява да задържи под 1.5 градуса през 2015 г., няма да остане в тези граници. Светът уверено върви към най-лошите сценарии – концентрацията на въглероден диоксид се увеличава в резултат от емисиите от горенето на фосилни горива и през последния месец бележи рекордно увеличение с цели 4.7 ppm. Концентрацията, когато започва да се следи, през 50-те години на 20 век е 315 ppm, а през 2024 г. вече достига 426.7 ppm, като се счита, че през по-голямата част от историята на вида ни, тя е била около 280 ppm.

Малка част от хората смятаха, че планетата може да остане на ниво под 1.5 градуса затопляне, а за това се искаха огромни и координирани усилия на международно ниво и изглежда те не бяха достатъчни.в

Но какво ни чака от тук нататък?

Според експерти, не можем да спрем да се опитваме да намалим емисиите, а това, че вече сме достигнали и задминали ниво на затопляне от 1.5 градуса далеч не значи, че се намираме на някакъв ръб, отвъд който няма връщане.

Глобалното затопляне изменя климата постепенно, климатичната криза се засилва прогресивно и води до все повече човешко страдание, така че всяка единица въглероден диоксид, който не се отделя в атмосферата е от полза.

1.5 градуса повишение е началото на климатичната криза. Бурите и циклоните стават все по-интензивни, кораловите рифове започват да се избелват по-често и продължително, топенето на ледовете и пермафроста се засилва и всеки момент може да прерасне в колапс на криосферата.

При затопляне от 2 градуса, което със сигурност ще бъде достигнато, в случай че не намалим емисиите, горещите вълни, сухоземни и морски, ще станат 100-200 пъти по-вероятни, а рискът от внезапни наводнения ще се удвои навсякъде по света.

При увеличение от 2.7 градуса, 2 милиарда от хората по света ще се окажат в условия на околната среда, фундаментално различни от тези през последните 10 хиляди години, довели до това да стенем доминиращия вид; условия, при които видът ни не може да съществува.

При затопляне от 3 градуса, крайбрежни градове като Шанхай, Маями и Хага ще бъдат под морското ниво, тъй като такова затопляне ще стопи ледовете.

Горещите вълни и бури ще стават още по-интензивни и непредсказуеми, екосистемите ще загубят много от биоразнообразието си, което ще повлия директно върху човешкия живот.

Влошаването на климата ще доведе до затруднения със снабдяването с храна, прекъсване на вериги за доставки и милиони бежанци.

„Климатичните промени няма внезапно да станат опасни при 1.5 градуса, те вече са. И при 2 градуса, които вероятно ще достигнем, пак няма да е краят на играта.“ смята професор Питър Кокс от Великобритания.

Д-р Хенри Уаизман, изследовател на политиките за устойчиво развитие казва: “Климатичните промени не са черно-бял въпрос и всяка десета от градуса е много важна, особено когато погледнем социално-икономическото влияние. Това значи, че все още има смисъл да се борим.“

Източник: The Guardian

,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари