Микропластмаса е открита в човешки тестиси


Микропластмаса е открита в човешки тестиси

Ново изследване установява наличие на пластмаса в човешки тестиси, като има възможност това да е свързано с понижения брой сперматозоиди – феномен, който се наблюдава в глобален мащаб.

Изследователи тестват 23 човешки тестиса и 47 кучешки. Микропластмаса се открива във всички проби.

Човешките тестиси са пазени за период от 7 години, преди да бъдат изследвани,  така че при тях не може да се установи броят сперматозоиди, но при кучешките се установява притеснителна тенденция: колкото повече микропластмаса се открие, толкова по-малко сперматозоиди има.

От десетилетия е известно, че броят сперматозоиди намалява в глобален мащаб, като за „виновник“ често се посочват пестицидите, някои от които са силно токсични и вече забранени, но все пак устойчиви с околната среда. Микропластмасата обаче отскоро се установява в почти всички човешки тъкани, включително кръв, плацента и кърма. Все още не напълно ясно какво влияние има това върху здравето, но в лабораторни условия, микропластмасата причинява увеждане на човешките клетки.

Замърсяване с пластмасата има във всяко кътче от планетата, а се знае, че микрочастичките навлизат в човешкия организъм чрез храната, водата и дори при вдишване.

Частичките могат да предизвикат възпаление в тъканите, където остават, а скорошно проучване установи връзка между повишения риск от сърдечен удар и инсулт при хора, в чиито кръвоносни съдове има микропластмаса.

„В началото се съмнявах, че микропластмасата ще навлезе в човешката репродуктивна система.“ казва професор Шаожунг Ю, от университета на Ню Мексико и автор на изследването.

„ Когато за първо път прегледах н резултатите за кучетата бях изненада. Още по-изненадан бях като получих резултатите за хора.“

Анализираните тестиси са взети постмортем през 2016 г., а възрастта на притежателите им е между 16 и 88 г.

„Влиянието върху по-младото поколение е по-притеснително.“ смята Ю, защото сега в средата има много повече микропластмаса.

Кучешките проби  са придобити от ветеринарни клиники след процедури по кастрация.

Методът на изследването включва разтваряне на пробите, за да остане само пластмасата.

В човешките тестиси се открива концентрация на пластмаса почти три пъти по-висока от тази в кучешките: 330 микрограма на грам тъкан, в сравнение със 123 микрограма при кучетата. Най-често срещаната пластмаса е тази от найлонови торбички и бутилки, следвана от PVC.

„PVC може да освободи химикали, които да повлияят върху сперматогенезата и съдържа химикали, които предизвикват нарушения в ендокринните функции.“ казва Ю.

Подобно, но по-малко проучване в Китай от 2023 г, също установява наличие на микропластмаса в човешки тестиси, а при опити с мишки е установено, че микропластмасата намалява броя на сперматозоидите и предизвиква хормонални нарушения.

Източник: The Guardian

, ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *