Островна общност се евакуира поради покачване на морското ниво


Островна общност се евакуира поради покачване на морското ниво

Първата островна общност в Карибския басейн ще се евакуира поради покачване на морското ниво, тоест, поради климатичните промени. Експерти отдавна предупреждават, че общностите, които живеят в крайбрежните райони ще бъдат най-засегнати от измененията на климата.

Става дума за малък остров край карибския бряг на Панама. 300 семейства от общността Гуна Яла ще трябва да си съберат нещата и да се евакуират от домовете си.

Гуна Яла са първата общност на Панама, която е принудена на напусне мястото, където поколения от предците им живеят и да се преместят другаде. Жителите на острова се занимават с риболов и посрещат туристи, но сега това ще се промени значително.

„Малко сме тъжни, защото ще изоставим домовете, които познаваме през целия си живот, връзката с морето, където ловим риба, където се къпем и където идват туристите, но морето потопява острова малко по малко.“ казва Надин Моралес, на 24 г., която ще се премести заедно със семейството си.

Властите в Панама казват, че някои хора все пак са решили да останат на острова, макар да не е безопасно за тях, но не казват колко са те и напомнят, че нямат намерение да ги принудят да напуснат.

Островът, наречен Gardi Sugdub е един от около 50 населени острова в архипелага на народа Гуна Яла. Той е дълъг само 366 метра и е широк едва 137 метра. Всяка година през ноември и декември, вълните заливат улиците и влизат в домовете.

Климатичните промени не само покачват морското ниво, а и допринасят за образуването на по-силни бури и хората от острова се опитват да го подсилят със скали и коралови рифове, но водата продължава да го залива.

„Сега приливът идва до нива, каквито не е идвал преди и горещината е непоносима.“ казва Надин.

Автономното правителство на общността Гуна още преди две десетилетия решава, че трябва да помисли за напускане на този остров, заради пренаселеност, а климатичните промени само ускоряват това решение.

Местните живеят там повече от 200 години и са притеснени, но и обнадеждени за голямата промяна. Те вече ще живеят в гора. За тях, правителството на Панама построява жилища на континента, на няколко киломера от пристанището, откъдето могат да стигнат до острова.

Според експерти, това преселение е директен резултат от измененията в климата.

Островите в архипелага средно са само половин метър над морското ниво и когато това ниво се покачи, хората Гуна ще трябва да изостават всичките острови. Според експерти, това ще стане със сигурност до края на века, а може и по-рано.

Всички крайбрежия на света са засегнати от покачването на морето. През миналата година островна общност от Мексико се наложи да напусне дома си, опустошаван от непрестанни бури.

Според последно проучване, до 2050 г. Панама ще загуби около 2 % от територията си поради покачване на морското ниво, а преселването на около 38 хиляди души ще струва приблизително 1.2 милиарда долара в краткосрочен и средносрочен план.

 

Източник: Euronews

,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *