Тигровите комари са причина за увеличението на случаите на денга в Европа


Тигровите комари са причина за увеличението на случаите на денга в Европа

Тигровите комари вече са вид, който се чувства у дома си в Европа. Те се размножават успешно в 13 страни от ЕС, най-вече в южната част, включително и България. Според експерти, тяхното присъствие е причина за увеличените случаи на денга в Европа.

Причината за разпространението на тигровите комари, които до скоро не са се срещали тук, са климатичните промени. Глобалното затопляне създава условия за миграция на видове на север, където досега им е било студено.

Международните пътувания са другата част от причина за увеличението на денга.

Инвазивните видове комари са проблем за Европа от поне 2 десетилетия, но тигровият комар, Aedes albopictus се счита за най-инвазивният вид комар на света и сега, вече добре установен в южната част, ще продължи да се разпространява и на север, заедно с глобалното затопляне.

Официално се счита, че вече „домува“ в Австрия, България, Хърватия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Малта, Португалия, Румъния, Словения и Испания. Забелязан е в Белгия, Кипър, Чехия, Нидерландия и Словакия.

Тигровите комари разпространяват вируси като денга, чикунгуня и Зика, за които доскоро се смяташе, че са характерни само за части от Африка, Азия и Централна Америка.

Друг комар, преносител на жълта треска, Aedes aegypti вече се е установил в Кипър и има потенциал да се разпространи на север, смятат експерти, а предпочитанието му към хора ще допринесе и за по-голямо разпространение на болестта.

И случаите на западнонилска треска, също предавана чрез комари, нарастват в Европа.

Маларията е най-опасната болест, разпространявана от комари от вида anopheles, които също са забелязани в Европа.

Увеличението на денга е отчасти резултат от „внос“ поради пътувания в страни, където болестта е по-често срещана, но това създава предпоставка за още по-голямо разпространение тук. Комарите, заедно с преселението си на север носят и болести, които досега са били екзотични в Европа и виждаме директните последици от климатичните промени.

Денга е ендемична за над 100 страни по света, с около 6 милиона случая през миналата година и 7000 жертви в световен мащаб. В Европа за 2022 г. има 71 случая, за 2023 г. има 130 случая, което само пос себе си е почти 100 % увеличение, а за сравнение, за целия период между 2010 и 2021 г. има общо 78 случая.

За превенция, експертите съветват да се премахва застояла вода от градини, балкони и паркове, както и  да се ползват репеленти и комарници на прозорците.

Източник: BBC

 

,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *