13 авг. 2022

Ваня Попова

Увеличават се случаите на маймунска шарка в Гърция, вече са 48


Увеличават се случаите на маймунска шарка в Гърция, вече са 48

Тревожна статистка в Гърция -случаите на маймунска шарка вече са 48. Всичките са мъже, като надвишават 35 годишна възраст. В чужбина са пътували седемнадесет от тях докато са били още в инкубационния период. Болестта при тях няма сериозни проявления и са в добро общо състояние. Статистиката за потвърдените случаи се води от Националната организация за обществено здраве (EODY).

Междувременно Великобритания обяви, че съвсем скоро ще остане без ваксини за маймунската шарка. В момента наличните са малко над 8400 дози. Следващата доставка няма да бъде по-рано от септември каза националната здравна служба на Великобритания. Тя също заяви, че заболеваемостта е достигнала платото и случаите започват плавно да намалят. Първите рискови групи, на които беше предложено да се ваксинират бяха хомосексуалните и бисексуалните мъже. При тях риска от заразяване е много по-голям.

Световната здравна организация обяви маймунската шарка за „извънредна ситуация за общественото здраве от международно значение“.

, ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *