16 авг. 2022

Ваня Попова

Бедствено положение в Своге заради липса на вода


Бедствено положение в Своге заради липса на вода

Обявено е бедствено положение в Община Своге заради спирането на водата в града и селата Свидня, Искрец и части от Церово. Причината за това е силно намалелия приток на река Искрецка, която е много важна за водоснабдяването на местността.

Вчера Кризисния щаб проведе заседание, на което бяха кмета на Своге Емил Иванов, Благой Димитров –  директора на районното ВиК, управителя на ВиК София Иван Иванов. Беше отчетено, че критично е спаднало нивото на денонощния воден дебит – от 130 л/сек. на 30 л/сек. Какви са причините довели до това положение все още не са ясни.

Веднага са взети мерки за осигуряване нуждите на населението от вода – има водоноски с чиста вода, които ще са по график. Така ще бъдат разпределени, че всеки да има достъп. Започнали са и хидрогеоложки проучвания за да може да бъде отстранен проблема в най-кратки срокове. Не се изключва и изграждането на сондажи.

Кризата с намаления воден дебит отваря още един проблем – захранването на противопожарните екипи с вода при евентуален пожар. Нуждата засега е решена с осигуряване на достъп до река Искър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *