19 май 2022

Ангел

Българите не желаят предсрочни избори сочат социолози


Българите не желаят предсрочни избори сочат социолози

Кредитът на доверие към правителство започва да се изчерпва, твърдят социолози. Все пак, никой все още не се наема да потвърди дали се касае за стремителен спад или обичайно понижаване. Обществото обаче не възприема добре оставка и нови предсрочни избори.

По данни от началото на май, доверието към правителството е 26%, а недоверието – малко над 62%.

Оставка искат 35% от населението, но други 42% не са съгласни. Останалата част от населението нямат мнение по темата.

Нови избори, на фона на понижаващото се доверие към сегашния кабинет, все пак не са желани. Мнозина от анкетираните смятат, че засега няма алтернатива, която да създаде вътрешните сътресения, до които ще доведе предсрочен вот.

Възход в доверието бележи ПП Възраждане, мнозина разчитат и на новият проект на бившият министър Стефан Янев.

Подкрепата на Продължаваме промяната и Герб се запазва, но партията на бившите управляващи лека полека взема превес сред гласуващите.

Ако изборите бяха днес, в парламента щяха да присъстват 7 партии. ПП и  ГЕРБ заемат лидерски позиции, като дуото Асен Василев и Кирил Петков остава на второ място. По вот следват ДПС и Възраждане със съответно 7.4 и 5.4%, а БСП заема пето място с малко под 5% от гласувалите.

Последните две сили, които ще заемат местата си в парламентарната зала са формациите на ДА, България и Има Такъв Народ, които с малко изпреварват 4% праг.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари