Чехия и България в партньорство за изграждане на сонда до Луната


Чехия и България в партньорство за изграждане на сонда до Луната

В рамките на Международния панаир в Пловдив се състоя българо-чешки бизнес форум. На него се обсъди проект, който да спомогне да се осъществи първата космическа мисия по Европейска програма.

Той се организира по инициатива на почетния консул доц. Иван Соколов, посланика на Чехия у нас Н. Пр. Лукаш Кауцки и заместник-кмета на Бърно Петер Хладик. В събитието като съорганизатор участва и Стопанска асоциация – Пловдив, с председател Йорданка Кляшева.

Петр Капоун сподели, че тяхната компания заедно с Търговската камара в Бърно са в основата за създаване на клъстер, който организира дейността по проекта между всички фирми и университети в Чехия. Търси се сътрудничество, за да се реализира един от проектите – изграждане на сонда, която да кацне на Луната през 2030 година.

Той добави, че за да се осъществи безпилотната мисия, е необходимо партньорство в тази област.

Чехия търси компании за изграждане на тази сонда и се очаква разработване на програма за сътрудничество между членовете на Регионалната стопанска Камара в Бърно и Стопанска асоциация – Пловдив.

Мениджърът на клъстера Петър Капоун допълни, че учени и представители на бизнеса от Източна и Централна Европа могат да участват в мисии за изследване на Луната и да допринесат за развитие на космическата наука.

Главният директор на Международния панаир в Пловдив доц. д-р Иван Соколов, който е и почетен консул на Чехия в Пловдив, изказа удовлетворение от срещата като ползотворна за двустранните отношения.

, ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *