30 май 2022

Aleks

Протест в подкрепа на Младежкия театър


Протест в подкрепа на Младежкия театър

Днес сутринта пред Младежкия театър “Николай Бинев” в София се проведе протест на актьори и граждани, които подкрепят каузата на културната институция. Миналата седмица Михаил Байков каза, че Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) има намерение да придобие помещения от сградата на театъра. Това беше причината за недоволството на хората.

А заместник-директорът на театъра Делян Тодоров по време на протеста каза: “Мотивацията на колегите от КЕВР е, че той е с отпаднала необходимост. Това пространство не е с отпаднала необходимост, а напротив – нашите планове като ново ръководство, тъй като ние сме ръководство от малко повече от месец, 32 дни, присъства развитието на създаване на куклена сцена”.

В петък министър Атанас Атанасов  се учуди от това, че проблемът е обявен публично. Той казва, че е имал личен разговор по темата с Михаил Байков, в който уж двамата са се разбрали. От страна на Министерството на културата Атанасов изрази категорична подкрепа за Младежкия театър.

Междувременно, по-късно в петък от енергийния регулатор също излязоха с позиция, която се различава от обвиненията на ръководството на театъра. В нея се посочва, че на 11-ти февруари 2022 г. Младежкият театър е публикувал на сайта си публична обява, че организира търг за отдаване под наем на два етажа офисни помещения с начална цена 10 700 лв. без ДДС на месец. КЕВР обявяват готовност да обсъждат евентуални решения, които биха били приемливи за всяка една страна.

Ръководството на КЕВР е заявило желание да наеме тези офиси при същите условия, както последния им наемател – банка “Алианц”, която ги е освободила преди година. Поради факта, че и Младежкият театър, и Комисията за енергийно и водно регулиране са държавни институции, законът предвижда специфична процедура с участието на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари