1 юни 2022

Aleks

България e единствената страна в Европа без детска болница


България e единствената страна в Европа без детска болница

Днес е Денят на детето и е добре да се обърне внимание на въпроса за детските болници в България. Пред БНР доц. д-р Рада Маркова, която е пулмолог и педиатър, каза:

“Всички министри в началото на мандатите си обещават децата да бъдат приоритет, но това не се изпълнява. За толкова години разбрахме, че идеята за детска болница трябва да бъде национална и надправителствена. Ние сме единствената европейска столица без национална детска болница. Ключови звена в детската помощ остават без лекари и сестри”.

Тя допълни, че детското здравеопазване трябва да бъде приоритет:
“Да се съюзим около изграждането на национална болница, която да концентрира специализираните клиники, а не хората да обикалят по различни места за всеки свой проблем. Приоритизирането е важно. Демографската криза у нас ще бъде причина за тежки проблеми и трябва да е водеща в мисленето на управляващия елит”.

Доц. Маркова допълни, че не само трябва да се намери място за изграждане на национална детска болница, важно е да има и качествени кадри. Тя завърши така: “Работата с деца е по-особена. Понякога не са лесни като пациенти. Не всеки лекар може да стане педиатър. Това е ежедневна химия между пациент и детски лекар. Държавата трябва да застане сериозно зад стойността на клиничните пътеки при децата. Остойностяването на труда на детския лекар. Спешността и динамиката в педиатрията са много големи”.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари