Инспекцията по труда напомня за мерки против горещото време


Инспекцията по труда напомня за мерки против горещото време

Температурите през последните седмици са значително горещи и по този повод Инспекцията на труда напомни, че всички работодатели са длъжни да вземат мерки и да са особено внимателни по време на работата в горещото време. Тези мерки могат да са технически или организационни.

Ако се работи на октрито, най-добрият вариант е да бъдат осигурени допълнителни почивки, смяна на вида работа или налагане на променено работно време.

Мерките могат да влязат в сила, тогава, когато от Института по метереология и хидрология се подадат оранжев или червен код за опасно време. При работа на закрито, също трябва да се спазват съответните мерки, като там са препоръчителни техническите мерки.

В наредбата за минималните изисквания за климата на работното място се казва, че температура през топлото време трябва да е между от 18 до 25 градуса, като това зависи от трудността на работата.

При възстановяване на топлинния баланс, на работното място е нужно да бъдат осигурени вода, студени или топли напитки, също и специално обособени места за почивка на работниците.

Лекарската помощ е следващото условие, което работодателят е длъжен да осигури. Възможността за транспортиране на работещ с влошено здраве до лечебно заведение също е приоритет.

Съответните контролни органи следят отблизо и проверяват различните обекти за спазване на правилата.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари