Къде отиват парите от инициативата “Българската Коледа”?


Къде отиват парите от инициативата "Българската Коледа"?

Парите от благотворителната инициатива “Българската Коледа” отиват за закупуване на високотехнологична медицинска апаратура на обща стойност 2 070 000 лева, финансирана със средства от Кампания 2021/2022. Процедурата за възлагане на обществена поръчка за доставка на апаратурата е открита от днес, съобщиха от пресцентъра на президентството.

Предвижда се модерната апаратура за диагностика, мониторинг и лечение да влезе в употреба в български университетски и областни болници, в които функционират клиники, отделения или сектори за интензивно лечение на деца. Апаратурата е предназначена за лечение на деца в критично здравословно състояние, нуждаещи се от спешна помощ, реанимация и интензивно лечение.

Новото медицинско оборудване е определено от Експертния съвет и Комисията към благотворителната инициатива съгласно Правилата за набиране и разпределение на средствата от „Българската Коледа”.

В Централизираната автоматизирана информационна система „Електронни обществени поръчки“ (ЦАИС ЕОП) могат да бъдат намерени документацията за участие, приложенията и цялата информация.

През май месец със средства са финансирани 83 нуждаещи се деца в рамките на кампания 2021/2022. Експертният съвет към благотворителната инициатива одобри постъпилите молби за помощ на базата на приложените към документите на всяко дете актуални медицински становища и назначени терапии от лекуващи лекари. Дарените средства са на обща стойност 95 796, 34 лв.

От началото на деветнадесетото издание на „Българската Коледа“, което стартира на 1 декември 2021 година, са дарени общо 570 595, 61 лв. за 339 деца с различни заболявания – ендокринологични, нефрологични, неврологични и други. Това издание ще продължи до 1 декември 2022 г. и е с фокус „Дари надежда на дете в беда“ – в подкрепа на децата, нуждаещи се от спешна помощ и интензивно лечение.

Инициативата протяга ръка за пореден път към децата с различни заболявания и увреждания, които се нуждаят от средства за осъществяване на диагностика, лечение и рехабилитация.

Заявления за подпомагане на деца със средства от инициативата „Българската Коледа“ се приемат и разглеждат целогодишно.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари