2 юни 2022

Aleks

Къде отиват парите от инициативата “Българската Коледа”?


Къде отиват парите от инициативата "Българската Коледа"?

Парите от благотворителната инициатива “Българската Коледа” отиват за закупуване на високотехнологична медицинска апаратура на обща стойност 2 070 000 лева, финансирана със средства от Кампания 2021/2022. Процедурата за възлагане на обществена поръчка за доставка на апаратурата е открита от днес, съобщиха от пресцентъра на президентството.

Предвижда се модерната апаратура за диагностика, мониторинг и лечение да влезе в употреба в български университетски и областни болници, в които функционират клиники, отделения или сектори за интензивно лечение на деца. Апаратурата е предназначена за лечение на деца в критично здравословно състояние, нуждаещи се от спешна помощ, реанимация и интензивно лечение.

Новото медицинско оборудване е определено от Експертния съвет и Комисията към благотворителната инициатива съгласно Правилата за набиране и разпределение на средствата от „Българската Коледа”.

В Централизираната автоматизирана информационна система „Електронни обществени поръчки“ (ЦАИС ЕОП) могат да бъдат намерени документацията за участие, приложенията и цялата информация.

През май месец със средства са финансирани 83 нуждаещи се деца в рамките на кампания 2021/2022. Експертният съвет към благотворителната инициатива одобри постъпилите молби за помощ на базата на приложените към документите на всяко дете актуални медицински становища и назначени терапии от лекуващи лекари. Дарените средства са на обща стойност 95 796, 34 лв.

От началото на деветнадесетото издание на „Българската Коледа“, което стартира на 1 декември 2021 година, са дарени общо 570 595, 61 лв. за 339 деца с различни заболявания – ендокринологични, нефрологични, неврологични и други. Това издание ще продължи до 1 декември 2022 г. и е с фокус „Дари надежда на дете в беда“ – в подкрепа на децата, нуждаещи се от спешна помощ и интензивно лечение.

Инициативата протяга ръка за пореден път към децата с различни заболявания и увреждания, които се нуждаят от средства за осъществяване на диагностика, лечение и рехабилитация.

Заявления за подпомагане на деца със средства от инициативата „Българската Коледа“ се приемат и разглеждат целогодишно.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари