31 окт. 2022

Aleks

Китай прие нов закон за защита на жените


Китай прие нов закон за защита на жените

В Китай е приет закон, който ще защитава жените от полова дискриминация и сексуален тормоз. Това стана дни след като законопроектът бе внесен във висшия законодателен орган на страната, след трета ревизия и широк обществен дебат. Тези промени в закона за защита на жените са първите по рода си за последните 30 години, но няма подробности какви точно са те.

Законопроектът е озаглавен като “Закон за защита на правата и интересите на жените“ и бе внесен в Постоянния комитет на Националния народен конгрес (NPC) в четвъртък. NPC обяви на уебстраницата си, че е приет. Десетки хиляди хора са изпратили предложения за това, което искат да бъде включено.

Официалната информационна агенция Xinhua съобщи в четвъртък, че законът “засилва защитата на правата и интересите на групите в неравностойно положение като бедни, възрастни жени и такива с увреждания”.

Според агенцията работодателите ще бъдат държани отговорни, ако трудовите, социалноосигурителните права и интереси на жените са нарушени. Възпрепятстването на спасяването на станалите жертви на трафик и отвлечени жени занапред ще се тълкува като престъпление.

В началото на годината в интернет пространството бяха публикувани изображения на жена с вериги, които предизвикаха възмущение и дебат относно справянето с трафика на хора, особено в селските райони, където проблемът е налице от години.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари